Другият подсъдим - бившият началник на дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР Тодор Костадинов, беше оправдан, но глобен с 3000 лева.

Янева и той ще трябва да платят разноските по делото - по 89 лева за всеки.

Прокуратурата поиска и за двамата ефективни присъди от 2 години и половина. Съдия Иван Коев и колегите му от съдебния състав обаче постановиха минималната присъда за Янева, при положение, че законът предвижда от 1 до 5 години затвор. 

Според държавното обвинение тя е извършила престъпление по служба, като е дала 4 разрешения за Специални разузнавателни средства (СРС) по отношение на "Централен полицейски регистър" на МВР. Разрешенията са надвишили многократно разрешените от закона срокове за действието им.

Костадинов е обвинен в документно престъпление престъпление - заради това че е съставил официални документи, в които е удостоверил неверни обстоятелства с цел да бъдат използвани като доказателства, и за компютърно престъпление -защото влизал в информационната система на МВР с чуждо име и парола.

Той бе оправдан по първото обвинение, защото съдът прецени, че не става дума за документи с невярно съдържание, а по второто беше освободен от наказателна отговорност и глобен.

Владимира Янева, освен на целия процес, не дойде и днес, за да чуе и присъдата си, предаде БТА. От залата отсъстваше и адвокатът й Трендафил Трендафилов, който влезе непосредствено след като беше постановена присъдата. Той отказа коментар.

Защитникът на Тодор Костадинов - Людмил Рангелов, обаче каза, че клиентът му е невинен, но тепърва ще обсъди с него дали да обжалват глобата.

Присъдите са на първа инстанция и подлежат на обжалване или протест.

Размерът на наказанието категорично не ни удовлетворява, за оправдателната присъда по отношение на Тодор Костадинов със сигурност ще има протест, не сме доволни от този краен съдебен акт, коментира пред журналисти прокурорът Димитър Петров, цитиран от "Фокус".

"По отношение на подсъдимата Янева също не приемаме, че присъдата може да бъде постановена само върху това, че тя е извършила деяние, че не е спазила сроковете за СРС. Всички останали неща, които са посочени в обвинителния акт, за тях също трябва да се понесе съответната отговорност", добави той.

Петров обаче се съгласи, че Янева трябва да бъде наказана условно с оглед на това, че й е първо наказание.
Според него обвинението си е свършило добре работата по делото.

Вчера стана ясно, че Владимира Янева няма да бъде проверявана за скандалните записи с нейно участие, станали известни като "Яневагейт". Вчера Висшият съдебен съвет прекрати проверката, защото не били събрани доказателства за нарушения на магистрати, а записите били манипулирани.

Междувременно изтече нов запис, в който се чува как Янева разказва, че премиерът Бойко Борисов е купил на жена къща за 1,5 млн. евро в Барселона.