"Не е нужно покрай този казус да бъдат променяни законите и Конституцията", категоричен е кандидатът за президент на ГЕРБ.
Това, което трябва да направим, е да докажем, че тези закони са част от нашето ежедневие, да ги спазваме, каза в Силистра Росен Плевнелиев.
По неговите думи в подобни случаи институциите трябва да действат проактивно.
Според него е "недопустимо е да се политизира един такъв казус, още повече по време на кандидатпрезидентска кампания".

"Надявам се за пръв път в историята на изборите в България българите да гласуват не "против", а "за", да преценят политиците не по думи, а по техните действия, да вземат за себе си своето мъдро решение", каза още Росен Плевнелиев, цитиран от БТА.

Росен Плевнелиев е сигурен участник в балотажа на президентските избори, показва национално представително изследване на Центъра за анализи и маркетинг. Проучването е направено в периода 14 - 23 септември 2011 г. сред 1612 пълнолетни граждани на България, предаде „Фокус”.

Според данните, 30,8% от избирателите биха гласували за Росен Плевнелиев, 16,1 на сто биха дали гласа си за Ивайло Калфин, а 9,8% - за Меглена Кунева. За синия Румен Христов биха гласували 3,1%, а за лидера на "Атака" Волен Сидеров – едва 2,3 на сто. Красимир Каракачанов събира 1,5 %, а всички останали кандидати за президент събират под 1%.

Изследването показва, че на вота за държавен глава ще гласуват 54% от избирателите. С хода на кампанията намеренията за гласуване се повишават. 54 на сто от всички избиратели са 3,3 млн. души, което гарантира провеждането на втори тур, смятат социолозите. Победа на първи тур е много малко очаквана.

Данните сочат още, че 50,4% биха гласували на местните избори.
"Йорданка Фандъкова има шанс да бъде избрана още на първи тур в София", коментира Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг.
По думите му, ако ситуацията след случилото се в Катуница се изпусне от контрол, не е ясно накъде ще се насочат симпатиите на гласоподавателите.

Ако парламентарните избори бяха днес
, 33,8% биха гласували за ГЕРБ, а 17,7% за БСП, показват още резултатите. 6,7% от избирателите биха подкрепили ДПС, а 2,7 % за СДС. За „Атака” биха гласували само 2,6%, а за ДСБ и ВМРО-БНД по 1,2 %. Под 1% събират НДСВ, ОДС и РЗС. 21% посочват, че няма да гласуват.

Най-одобряваният политик продължава да е Кристалина Георгиева - тя е харесвана от 64,9% от анкетираните. След нея се нарежда премиерът Бойко Борисов - с 50,3 на сто, Росен Плевнелиев - с 48%, Йорданка Фандъкова - с 45,2 на сто, Стефан Данаилов - с 44,6%, Георги Първанов - 42,2 на сто, Меглена Кунева  - 41,2%, Цветан Цветанов - с 40,8 на сто, Ивайло Калфин - с 28,5 %.  Най-голямо е недоверието към Ахмед Доган – 87,3 %.