Три дами ще бъдат вицепремиери на Марин Райков - Екатерина Захариева ще бъде министър на регионалното развитие, Деяна Костадинова - на труда и социалната политика, а Илияна Цанова - министър по управление на средствата от Европейския съюз, стана ясно от списък на членовете на кабинета, публикуван на сайта на президентството.
Самият Плевнелиев не обяви имената.
Първите две дами досега бяха в неговата администрация, а третата от 2003 г. до 2013 г. работи за Европейската банка за възстановяване и развитие.

Жена генерал с дългогодишен опит в системата ще бъде вътрешен министър - Петя Първанова, която досега ръководеше специализираната административна дирекция "Европейски съюз и международно сътрудничество".

"За министър на финансите назначавам отличен макроикономист", обяви Плевнелиев. Това е Калин Христов, подуправител на БНБ, който ще си вземе неплатен отпуск, за да влезе в служебния кабинет.

Асен Василев ще бъде министър на икономиката, енергетиката и туризма. Той е възпитаник на Харвардския университет, съосновател на Everbread, компанията, която разработи собствена търсачка за самолетни билети (Haystack). Консултирал е Европейската Комисия за пътническата политика.

Ще има и министър, който ще отговаря за електронното правителство - Роман Василев - Възпитаник е на университета Чинхуа в Пекин, Китай. От 2011 г. до 2013 г. той е член на Борда на директорите на Американската търговска камара в България с ресор "Корпоративна и социална отговорност". Член е на Борда на директорите на Индустриален клъстер "Електромобили" в България и на Борда на директорите, учредили "Аутомотив Клъстер България" през 2012 г.

Директорът на Геофизичния институт на БАН проф. Николай Милошев ще бъде министър на образованието, младежта и науката.

Шефът на реанимацията във ВМА проф. Николай Петров става министър на здравеопазването.

Ректорът на Тракийския университет в Стара Загора проф. Иван Станков ще бъде министър на земеделието и храните, Драгомир Йорданов - Директор на Националния институт за правосъдието, ще заеме поста на правосъден министър.

Тодор Тагарев
ще е министър на отбраната в служебния кабинет. В периода септември 2009-септември 2010 г. той е съветник на министъра на отбраната по въпросите на стратегическия отбранителен мениджмънт. Бил е член на Борда за изследвания и технологии на НАТО и национален представител в неговия панел "Системни анализи и проучвания".

Министър на околната среда и водите ще бъде Юлиан Попов - журналист и писател, който от 1994 г. живее в Лондон и в момента е политически съветник за Централна и Източна Европа на Европейската климатична фондация.

Плувецът шампион Петър Стойчев става министър на физическото възпитание и спорта.

Президентът сам обяви, че актьорът Владимир Пенев ще поеме поста на министър на културата. Държавният глава се пошегува, че се е чудел дали да не го назначи за шеф на МВР, защото играе доброто ченге в сериала "Под прикритие".

Плевнелиев уточни, че при избора се ръководил от няколко принципа - всеки от тях да е безспорен професионалист, да е започнал от нулата и да е изградил сам своята репутация на достоен човек. Той подчерта, че никой не е бил агент на бившата Държавна сигурност.
"Сред тях има учени, за да впрегнем научния капацитет на нацията през годината на стратегическо планиране за България", добави президентът.

"От утре България за трети път в историята си ще бъде управлявана от служебно правителство. Служебното правителство ще бъде отговорно към гражданското общество. Ще служи на хората, а не - на партийни елити. Ще подготви изборите, но няма да участва в тях. Ще насочи усилията си към прозрачност и ефективност на регулаторните органи", заяви Плевнелиев, като подчерта, че не е допуснал влияние от никого, когато е избирал членовете му.
 
Той уточни, че ще бъде създаден граждански борд за честни избори към министър-председателя и ще се вземат социални и икономически мерки - пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април.

Държавният глава обяви още, че ще бъде назначен специален зам.-министър за малките и средни предприятия към Министерство на икономиката.

"Кризата е социално-политическа, нека не допуснем тя да стане и икономическа. Нека бизнесът работи спокойно. Основният проблем е в ниските доходи, но да си беден не е диагноза. За да я преборим, трябва да се създадат нови работни места - чрез инвестиции, добро образование", добави той.
 
По думите му различни доброжелатели ще търсят навсякъде негативи, но подчерта, че трябва да сме наясно, че голямото деление е на едните, които застават зад България и другите, които застават зад собствения си интерес.
"Тези министри идват с ограничен във времето мандат - вероятно около три месеца. Нека им дадем шанс да си свършат работата и след това да ги съдим", каза още президентът, цитиран от "Фокус".