Такъв призив отправи директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" - главен комисар Николай Николов на брифинг за пожара в Кресненското дефиле, цитира го пресцентърът на МВР,.

Той съобщи, че през изминалото денонощие е имало 206 пожара на територията на страната, които са били успешно погасени. Три са били по-големите - на територията на Сливен и Шумен са засегнати десетки декари гори, а в Невестино, Кюстендилско, са изгорели 7 необитаеми къщи и плевни.

За пожара край Кресна Николов заяви, че през нощта е имало няколко тежки ситуации, като най-сериозно е било около разгорялото се ново огнище в посока Влахи, но до евакуация на хората не се е стигнало. Към момента няма пряка опасност за населените места.

"Няма пряка заплаха за жителите на с. Влахи, но имаме готовност да реагираме оптимално бързо при промяна на обстановката. Нормална е обстановката и няма задимяване по главния път Е 79, трафикът е нормален. Следи се непрекъснато ситуацията, предприети са мерки за обезпечаване на трасето", допълни  директорът на ОДМВР-Благоевград ст.комисар Николай Хаджиев.

Прокуратурата и на полицията продължават работа по установяване на причините за възникване на огъня, подчерта пък областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Екстремален индекс за пожароопасност в 12 области