Ирландия се обърна към ЕС  и Международния валутен фонд (МВФ) за помощ, чийто размер според непотвърдена информация е 85 милиарда евро (113 милиарда долара), припомня ДПА, цитирана от БТА. 

Пазарите са обезпокоени, че Португалия - друга членка на еврозоната с недостиг на ликвидност - може да последва този пример. На пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург Ван Ромпой обаче отбеляза, че тези опасения са неоправдани. Твърденията за разпространение на кризата не са икономически и рационално обосновани, допълни той.

Ромпой изтъкна следните разлики в сравнение с Ирландия: дългът и дефицитът на Португалия са по-ниски, лихвените проценти по държавните й облигации са "изключително ниски", "в страната няма жилищен балон, финансовият й сектор не е прекалено голям и банките й са добре капитализирани".

Въпреки че през тази година португалската икономика расте, според икономисти догодина тя ще навлезе в рецесия, тъй като мерките на правителство ще навредят на покупателната способност на португалците и ще ударят вътрешната консумация. Безработицата, която вече е на най-високото си ниво от 80-те години, може да надхвърли сегашните 1,9 процента, прогнозират специалистите.

Премиерът Жозе Сократиш планира да намали заплатите и да увеличи данъците, за да предотврати бюджетен дефицит. Срещу реформите на правителството днес двата най-големи профсъюзи в Португалия организират първата си обща стачка от 1988 г. 

На пленарната сесия на Европейския парламент председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу смъмри евроскептичните законодатели, според които зад сегашните икономически трудности на Европа стои еврото.

В последно време много испански държавници повтарят, че страната им няма да бъде "заразена" от ирландската криза. Испания е страна с ниско равнище на държавния дълг, която е в процес на бюджетна консолидация. Страната неотдавна прие реформа на пазара на труда и спестовните каси и ще започне реформа на пенсионната система и на колективните трудови договори.  
Дълбока бездна дели икономическата ситуация в Испания от тази в Ирландия, заяви испанският държавен секретар Хосе Мануел Кампа.