Министрите на финансите на държавите от еврозоната потвърдиха, че Ирландия е поискала финансова помощ. Това стана на заседание, проведено снощи чрез телефонна конферентна връзка, съобщи БТА.

ЕС е одобрил пакет финансова помощ за Ирландия, потвърди на пресконференция в Дъблин премиерът на страната Брайън Каун.

"Ние приветствахме молбата на ирландското правителство за финансова помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд", заяви европейският комисар за икономическите и валутните въпроси Оли Рен. Той подчерта, че целта е да бъде гарантирана финансовата стабилност в Европа. Според източници от Европейската комисия програмата е разчетена за период от 3-4 години.

Ирландия се ангажира да представи до сряда план за бюджетни икономии за 15 млрд. евро за срок от 4 години.

Министърът на финансите Брайън Ленихън уточни, че правителството се нуждае от 19 милиарда евро, на колкото възлиза бюджетният дефицит в момента. Към това е необходимо да бъде прибавена сумата, необходима за преструктуриране на ирландските банки, чийто астрономически дълг предизвика наскоро финансова буря в цяла Европа.

"Не сме разорени. Имаме достатъчно парични резерви и ЕС призна това", посочи по-късно Ленихън пред държавната телевизия Ар Ти И. Той подчерта, че Ирландия се надява да държи заемите от ЕС и МВФ като депозити, доколкото е възможно, тъй като това може да насърчи по-скорошното възобновяване на нормалното заемане на средства при по-ниски лихви, информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Средствата от европейската помощ ще бъдат предоставени под формата на кредити при лихви, по-ниски от пазарните, най-напред за стабилизиране на банковия сектор на Ирландия, но и за финансиране на текущия дефицит в бюджета на страната.

Великобритания и Швеция, които са извън еврозоната, също ще се включат в помощта с общо 7 млрд. евро, съобщи БНР.

С гласуваната помощ за Ирландия "опасността от възникване на системна криза в еврозоната, предизвикана от слабост на ирландския банков сектор, отмина, подчерта по-късно председателят на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер.

Еврото поскъпна веднага на азиатските борси след съобщението за помощта, съобщиха агенциите.

С помощта за Ирландия ЕС се надява да стабилизира еврозоната. Португалия и, потенциално, Испания са смятани за други рискови държави от Еврогрупата. Случаят с Ирландия е първият, при който страна от еврозоната отправя искане за помощ от специалния спасителен фонд, който бе създаден по-рано тази година, за да не се повтори ситуацията с Гърция от пролетта на тази година. Тогава на гръцкото правителство бяха обещани кредити в размер на 110 милиарда евро за период от три години, за да може да изплаща своите задължения.

Последна актуализация в 15.07 ч.