Все още задържаните във връзка с инцидента на яз. "40-те извора" и в центъра на Асеновград на 26 юни, са деветима. На всички е повдигнато обвинение за хулиганство, извършено с изключителен цинизъм и дързост. Това каза пред журналисти днес в Асеновград окръжният прокурор Румен Попов.

На двама от тях има повдигнато обвинение и за нанесени средни телесни повреди.

Прокурорът допълни, че не е изключено да има арестувани и други лица като участници в побоя в понеделник, чиято самоличност се уточнява.

Ще има и повдигане на обвинения за закани за убийства с "рязане на глави" от страна на задържаните, което по думите на Попов е било масово в момента на сбиването, а и след това.

Установяват провокатори на протестите

Според окръжния прокурор няма арестувани от протестиращите снощи, но е имало опити на хора във видимо нетрезво състояние да насочат протеста към ромската махала, но са били спрени от силите на реда много преди да стигнат до там.

Безспорно обаче има данни за провокатори по време и на двата протеста, каза Попов и уточни, че в момента те се установяват.

Относно задържаните той каза, че една част от тях имат предишни регистрации за криминални прояви, всички са с адресна регистрация в Асеновград.

Директорът на ОД на МВР Атанас Илков бе категоричен, че на снощния протест не е имало насилие от страна на полицаите към протестиращи.

Протестиращи в Асеновград твърдят, че полицаи са ги били >>>

Комисар Илков потвърди обаче, че снощи от протеста са били изведени две лица, на които са съставени протоколи за предупреждение, повод за което е агресивното им поведения спрямо охраняващите полицаи.

Старши комисар Илков отхвърли твърденията, че в Асеновград има и се очаква да дойдат роми от Пловдив и Пазарджик. Непрекъснато съм в махалата, контактувам с хората там, но нямам информация за подобно нещо, каза още Илков.

За поддържане на обществения ред и за да не се допусне ескалация на напрежението в града, като охрана на протестите и ромската махала са ангажирани достатъчно служители на реда от полицията и жандармерията, добави полицейският директор.

Той каза, че ако получат информация, че към Асеновград са се насочили хора за участие и подстрекателство на протеста, ще се направи всичко възможно да бъдат спрени преди града.

Малко по-късно в Районен съд - Асеновград ще се гледа мярката за неотклонение спрямо лицата, които са задържани за хулигански прояви по повод побоя в понеделник.