Категорично ще настоявам паметници на културата да не се рушат и при подобни случаи да се възстановяват, заяви Рашидов, цитиран от БТА.

Той допълни, че независимо от причината за пожара на собствениците на имотите ще бъде наложена максималната глоба по Закона за културното наследство от 30 000 лева, като определи тази сума като "крайно недостатъчна" и ще настояват да бъде увеличена.

Министърът добави, че няма как собствениците да са неизвестни, тъй като те могат да се проследят от момента на приватизацията на имотите. Рашидов отказа да коментира причините за пожара, но каза, че ако се окаже, че има умисъл, ще трябва да се наложи пълната строгост на закона.

Не може паметници на културата да се унищожават и това е много ясно на собствениците, коментира министър Рашидов.

Според него инвестицията в подобни сгради не означава, че инвеститорът се лишава от отговорност. Той е длъжен да се грижи за имота и съжалявам, че някои хора смятат, че като се събори или изгори един паметник, това му дава основание да си построи каквото си иска, каза още министърът.

Вижте снимки >>

Всичко, което е в правомощията на общината и законът го позволява, сме го изпълнили, заяви пред журналисти пък кметът на Пловдив Иван Тотев по повод на изгорелите складове в Тютюневия град. Той допълни, че в общината не е постъпило нито едно инвестиционно намерение или искане за строеж върху която и да е част от ансамбъла от сгради.

Тотев припомни, че тези сгради са били приватизирани в последните години.

Три от сградите в така наречения Тютюнев град, попадащи в два имота, са на фирма "Рипа" ООД или по-известни сред хората като италианските собственици. Четвъртата сграда, обхваната последна от пламъците, е собственост на "Галакси пропърти груп".

Пожарът в събота започнал от покривната конструкция на сградата, намираща се между улиците "Екзарх Йосиф" и "Иван Вазов" обхвана общо четири постройки.
Изгоряха покривните конструкции и етажите, останаха само фасадите им.

Затворени за движение са четири улици в близост до опожарените тютюневи складове в Пловдив. С цел осигуряване на безопасността на гражданите, са затворени за превозни средства и пешеходци участъци от четири улици в карето на пожара.

За срок от три дни се забранява движението на хора и автомобили по улица "Иван Вазов" - от улица "Кап. Андреев" до ул. "Екзарх Йосиф", като северният тротоар в този участък ще бъде разрешен за преминаване на пешеходци. От община Пловдив поддържат непрекъснат контакт с пожарната и полицията.

Тютюневите складове, които горяха в Пловдив, са част от групов паметник на
културата
, наречен "Уличен ансамбъл "Иван Вазов" - "Цанко Дюстабанов" /по имената на улиците, на които се намират/.

Отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност. Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство.
Разследва се причината за пожара.

"Прибързано е да се твърди, че пожарът е умишлен"

"Работим активно с колегите от полицията, за се изясни дали пожарът в Тютюневите складове в Пловдив е умишлен или е причинен по непредпазливост", заяви обаче пред bTV шефът на пожарната гл. комисар Николай Николов, след като вчера бе съобщено, че се работи по такава версия и се стигна до протести. Според него пожарът по-скоро не е умишлен.

Няма пожарникар в България, който има опит с гасене на подобни складове – става дума за стара дървесина, която е на 150 години, каза още той.

Разбирам пловдивчани, съжалявам. Нашите органи обаче не са доказали случаи, при които опожаряването се е използвало с тази цел”, коментира той твърденията, че складовете са запалени от някой с инвестиционен интерес на мястото на старите сгради да бъдат построени нови.

"Пожарът в складовете е вторият по мащаби след онзи в „Ален мак” преди 30 години", посочи той.

Десетки пловдивчани се събраха в неделя вечерта пред оградата, опасваща улица "Иван Вазов" срещу останките на изпепелените складове. Те оставяха цветя и се закичваха с траурни лентички в знак на почит пред пострадалите културни ценности.

С отворено писмо до премиера Бойко Борисов и министъра на културата Вежди Рашидов Обществен съвет за защита на културното наследство в Пловдив настоява за спешни мерки по отношение на изгорелите тютюневи склада. Това обявиха днес на протест пред община Пловдив инициаторите арх. Петкана Бакалова и адвокатът Владимир Дончев.

В писмото, което ще бъде връчено и на кмета на града Иван Тотев, се настоява за незабавно изготвяне на техническа експертиза за състоянието на складовете и аварийното им укрепване.

Междувременно беше задържан млад мъж заради големия пожар в Сакар.

АНКЕТА: Кой е виновен за пожара в Пловдив?