Къмпинг “Юг”, който се намира в северната част на залива Корал, е обект на мащабен проект за изграждането на вилно селище от 16 къщи с площ над 1200 кв. км.

Инвеститорът и кметът обаче твърдят, че всичко е в рамките на закона.
 
Вижте снимки >>>


От сдружението съобщават, че инвеститорът има издадено разрешително от община Царево. Строителството се извършва директно върху плажа, който е публична държавна собственост и в нарушение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, допълват от "Да запазим Корал".

Според самите инвеститори първите къщи ще бъдат завършени преди началото на летния сезон.

От сдружението са подготвили сигнал до министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, главния прокурор Сотир Цацаров и писма до председателя на парламента Цецка Цачева, премиера Борисов и президента Росен Плевналиев. С тях те настояват да се отмени разрешителното за строеж на вилното селище в къмпинг “Юг”, по подобие на отменените вече разрешителни за плажа “Корал”.

Групата иска и разследване за начина, по който е придобита земята на къмпинг “Юг”, както и подвеждане под отговорност на лицата, които са издали разрешително за строеж на самия плаж.

Целият залив Корал е известен с това, че плажът му е дюни и по този начин е защитена територия.

Инвеститорът: Строим бунгала

"Бетонът, за който говорите, ще стане на бунгала, които има в къмпинга от 70-те години. Стоителството и конструкцията ще бъдат запазени", коментира пред OFFNews инвеститорът на проекта. По негови думи бетон на самия плаж няма, а строителството било на "30-ина метра от плажа".

От фирмата не се притесняват от сигналите на еколозите, тъй като  проектът вече имал оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) от МРРБ.

Кметът: Всичко е законно

Бетонните плочи до плаж Корал са законни и категорично не става въпрос за строителство върху дюни, коментира пък тази сутрин пред Нова телевизия кметът на община Царево Георги Лапчев. Той подчерта, че това показват проверките на експертите от РИОСВ, затова общината е дала строително разрешение.

"Напоследък много грозни внушения се правят, че море и бетон, видите ли, е някакъв страшен скандал. Да, това е бетон, тук се строи, но се строи съгласно закона и всички инстанции са се изказали за законосъобразността на този обект", допълни Лапчев.

Той бе категоричен, че няма да се превръща в защитник на който и да е инвеститор, но в случая има решение на Върховния съд, че разрешението за строеж е коректно.

Държавата най-сетне трябва да се вземе в ръце и да провери отново всички тези строителни разрешения, който са неправомерно издадени, те само за Корал в момента са над 35”, коментира обаче Атанас Русев от "Да запазим Корал".

КРЪСТОСАН ОГЪН: Лиляна Павлова срещу сдружение "Да запазим Корал"