Коалиция за България започва и консултации за вот на недоверие.

Бойко Борисов и ГЕРБ загробиха АЕЦ „Белене”. Отказът е фатален за България и цената ще платят българските потребители. Това заяви в декларация от името на левицата депутатът и министър на икономиката и енергетиката в правителството на Тройната коалиция Петър Димитров.

България ще бъде изправена пред непосилни цени. Това е директно предателство спрямо националните интереси. Това беше единственият високотехнологичен проект, който реализира българската икономика. Демонстрирахте пред Европа и света, че страната е неспособна да реализира втори ядрен проект за 30 години. Не българите, вие сте неспособни, обърна се Димитров към управляващите.

След няколко години България ще се превърне във вносител на енергия и цените ще надминат тези в съседните страни. Димитров нарече решението още "икономическа глупост", защото се отказваме от най-изгодния ядрен проект не само в региона, но и в световен мащаб. И обясни - цената за строителство на един ядрен хилядник вече е над 5 млрд. долара, с отказа си за изграждане на два хилядника за около 6 млрд.евро, е равносилно на икономическа лудост. Всеки български гражданин вече е извадил от джоба си около 550 лв., изчисли депутатът, цитиран и от БТА.

България се ангажира да плати още много пари. Загубите от пропуснати ползи се измерват с милиарди. Приходите от един реактор годишно са 800 млн. лв., подчерта той.

Изграждането на газова централа в Белене е нелепо. Защо на тази скъпа площадка, с каква мощност, на каква себестойност? Не е ясно колко ще струва на българските потребители новата газова централа. Най-вероятно това ще е около 8 пъти повече от цената на електроенергията, смята Димитров.

Теорията с преместването на реактора в "Козлодуй" е нелепа, защото само получването на разрешение, ще отнеме няколко години. Кой и как ще гарантира качеството на реактора, който ще влезе в сила след 15 години? Решението ви е катастрофа и ще легне като отгворност и върху председателя на парламента Цецка Цачева. Не можем да отминем с мълчание и нескритата радост на депутатите от Синята коалиция – на какво се радвате – на реалната заплаха България от износител да стане вносител на електроенергия? След 15 години този реактор ще бъде ли по-млад и по-надежден, пита Петър Димитров.

Въпросът за отговорността на премиера не може да бъде избегнат. Той отново извежда на преден план въпроса за вот на недоверие към правителството. Започваме консултации с опозиционните партии и независимите депутати, посочи Димитров.

Вчера парламентът подкрепи решението на правителството да спре строителството на АЕЦ "Белене". В подкрепа гласуваха 120 депутати от ГЕРБ, Синята коалиция и независими. Против бяха 42-ма от левицата, "Атака" и петима независими. Един независим депутат се въздържа. ДПС не участва в гласуването.

Част от политическата активност на БСП, така вицепремиерът Цветан Цветанов определи искането на вот на недоверие от страна на ПГ на Коалиция за България.
„В момента при тях предстоят вътрешнопартийни избори и, разбира се, че там напрежението става доста голямо и трябва да се търси някъде отдушник за обединяване на едните и другите", каза Цветанов и добави, че вотовете на недоверие са елемент от парламентаризма.

Да се откажем ли от АЕЦ "Белене" - гласувайте тук