Премиерът Бойко Борисов възложи на министрите на културата и на труда и социалната политика Вежди Рашидов и Тотю Младенов да подготвят за заседанието в сряда проект на нов Закон за установяване на трудов и осигурителен стаж. Този закон ще замени реда в действащия в момента Указ, приет през 1961 г., съобщиха от правителствената информационна служба.

Освен това Борисов е изискал от министрите Вежди Рашидов и Тотю Младенов да представят и "конкретни мерки за запълване на празнотите в действащия в момента нормативно определен ред за отчитане на заслугите на изтъкнати личности към държавата".

Преди дни стана ясно, че 20 български звезди не могат да се пенсионират, защото преди 22 години е изгоряла документацията в Концертна дирекция. Пожарът унищожил всичко, което един ден би помогнало на всеки от певците да се пенсионира.

“Пенсии за заслужилите ни културни дейци ще има“
, заяви вчера министър–председателят Бойко Борисов. Той беше категоричен, че средства за тези хора ще се намерят, защото те са заслужили.

Засега не е ясно какви са вариантите за отчитане на заслугите на известните изпълнители и дали решението ще засегне само тези естрадните певци.  Според по-ранни публикации в медиите, възможно е да бъдат отпуснати персонални пенсии. В. "24 часа", който даде гласност на казуса, пише, че във формулата за пенсия влизат само 3 г. от времето до 1997-а, тоест архивът на Концертна дирекция не е единствената пречка за естрадните изпълнители.

Проблеми с липсващи архиви имат и други гилдии. Освен това преди години актьорите изрично настояваха за авторските възнагражданения да не се дължат осигуровки, тъй като те се различават от трудовите договори.

Българските естрадни изпълнители коментираха със задоволство обещанието на премиера. "Мисля, че е доста обидно хора, които толкова години са прославяли България и правили така, че хората да се чувстват щастливи да бъдат поставени в такива унизителни условия", коментира пред агенция КРОСС певицата Нели Рангелова. „Как така изведнъж изгоряха всички документации, свързани с хората на изкуството? Мисля, че няма начин да няма запазени копия или други второстепенни, но все пак документи", добави тя. 

"Очевидно, че само с концертите си в чужбина певците са носили огромни приходи за държавата", каза пък Богдан Томов по повод казуса. Той допълни: „Когато е трябвало, държавата си е взимала това, което трябва, а когато трябва да даде - изведнъж се оказва, че това го няма, онова го няма и отговорност никъде и никому. На проблема с липсата на пенсии за певци аз гледам като потърпевш".

Изпълнителите твърдят, че всичко до 1989 г. е било документирано и те са имали план за броя концерти, които е трябвало да изнесат. Вокалът на група "Сигнал" Данчо Караджов, който сигнализира за проблема, преди дни поиска феновете на групата да свидетелстват за концертите им.