Ранени са няколко депутати и журналисти, предадоха световните агенции. До инцидента се стигна след специална церемония в парламента по повод Деня на независимостта на страната. Тя се състоя по инициатива на правителството, преди да дойдат самите депутати от опозицията.

В нея участваха вицепрезидентът на Венецуела Тарек Ел Аисами, министърът на отбраната и главнокомандващ Владимир Падрино Лопес и прочавистки активисти. Пред тях вицепрезидентът произнесе реч, в която възхвали "президента Николас Мадуро и го наречен достоен лидер, който никога няма да се предаде и да позволи Венецуела да стане колония на чужда сила".

Тази церемония породи недоволството и възмущението на опозицията, контролираща парламента. После малко след специалната церемония привърженици на президента Мадуро нахлуха в сградата и градините на законодателния орган.

Близо стотина души, някои с качулки, носещи прътове и облечени в червено - цвета на управляващата социалистическа партия, започнаха да хвърлят пиратки и шумозаглушителни гранати в коридорите на парламента.

Сградата бе обхваната от гъст дим. В инцидента пострадаха петима депутати, като трима от тях със сцепени глави.

Депутатът Америко де Грасия пък е получил конвулсии и е бил откаран в болница. Най-малко двама служители на парламента също са били ранени. Вандалите са носели и камъни и ножове, разказа депутатът Хуан Гуайдо. Те са принудили репортерите и фотографите да спрат да снимат.