Не се изключват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието по отношение на тежки престъпления, извършени в периода от 09.09.1944 г. до 10.11.1989 г. от членове на ръководни органи на БКП, както и от трети лица, на които са възложени ръководни длъжностни или партийни функции.

Това реши окончателно парламентът с гласувани на второ четене промени в Наказателния кодекс, зад които застанаха 111 народни представители, против - 30, а 7 се въздържаха, предаде БТА.

Основно "за" разпоредбата бяха от ГЕРБ, ДПС, РБ и част от ПФ. От БСП определиха текста като уродлив и противоконституционен.

"По тази логика ще търсим ли отговорност и на сегашния министър-председател?", попита депутатът Филип Попов.

Колегата му Янаки Стоилов пък декларира, че не се разкайва заради своите родители и дядовци, които са изграждали страната. Сред чисто юридическите му аргументи "срещу" са, че много от решенията в посочения период са вземани от колективни органи, което е практика и днес.

"Има опасност в бъдеще всяко следващо мнозинство да разпише подобни разпоредби за предшестващо управление", предупреди социалистът.

Таско Ерменков допълни, че баща му е бил партизанин и той се гордееш с него и пожелавам на всеки да има такъв баща.

С промяната ще бъдат овъзмездени усилията и очакванията на стотици хиляди хора, които все още са живи и са били жертви на престъпленията на комунистическия режим, защити поправката Четин Казак от ДПС.

"Целта не е тепърва да се образуват нови дела, не е и лов на вещици, а да бъдат наказани преките подбудители и извършители на престъпления при комунистическия режим, да бъде дадена възможност на досъдебните производства да приключат", посочи депутатът.

Колко души, които се каните да санкционирате по този закон, са живи, попита обаче Станислав Станилов от "Атака". Той нарече закона "кух и с двата крака", от който нищо няма да излезе.

Чавдар Георгиев от БСП в отрицателен вот заяви, че се воюва с химерите от миналото и е погазена Конституцията.
"Няма да успеете и никой няма да ви повярва. Народът знае какво е била България и какво е сега. Не е това, което вие предлагате, пътят, който ще изведе България напред", заяви Чавдар Георгиев.

Милен Михов от ПФ посочи, че е гласувал против, защото този текст има предизборни цели.

"Той няма нито правна, нито историческа страна. Историята вече е изказала присъда. Гласувах против, защото възраждането на тази тема по законодателен път отворено отваря раната на Гражданската война. Чопкането на раните води до разделение и противопоставянето на българите. Никой син не се срамува от своя син. Необходимо ли е да противопоставяме синовете на офицерите и партизаните?", запита Милен Михов, цитиран от "Фокус".

Двама изгонени депутати

По време на дебатите независимият депутат Велизар Енчев беше отстранен от председателстващия заседанието Димитър Главчев (ГЕРБ) заради обидно изказване, предаде БНР.

"Авторите на Народния съд и 70% от членовете на Народния съд са членове на БЗНС, членове на социалдемократическата партия, а вие от БЗНС имате министър на отбраната, който е най-големият криптофашист, мога да кажа най-спокойно. И господин Методи Андреев, който използва понятието криптокомунист", заяви Енчев.

По-късно бе изгонен и Филип Попов от БСП, който обвини в нищета българския парламент.

Депутати от левицата избухнаха с викове: "Оставка, оставка!". Тъй като не последва реакция от Главчев, те започнаха да скандират "Цецка, Цецка!". В момента председателят на парламента беше извън пленарната зала. Цачева обаче бързо се отзова и заяви:

"Предлагам да се успокоим и да продължим работата си. Що се отнася до дисциплинарното наказание, има процедура, по която то може да се оспорва. Ще бъде разгледано и ще се произнесем".

Няма да има давност и наказателно преследване и за престъпления против мира и човечеството, реши още парламентът.