Без давност за престъпления на комунистическия режим

Бурен скандал се разигра днес в парламента заради законови поправки, с които бе прието да няма давност за наказания за престъпленията на комунистическия режим.

Обратно в новината

Коментари - Без давност за престъпления на комунистическия режим | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ти прочете ли, както ти се препоръча, книгата на партизанина Давид Овадия и след това просто да кажеш следното!?Да!Един е заповядвал да се секат глави на преследваните и изоставащи без сили вече, партизани и тези, които са ги преследвали, са намерили главите и са се снимали с тях!Ей това пише, в книгата на Давид Овадия!Освен това в книгата има и много други потресаващи обстоятелства в партизанския живот на отряда "Антонивановци", скрити дълго време от тоталитарната пропаганда!?Прави впечатление и пълната ти неспособност, нито да имаш познания за действителните събития в онези дни, нито да съумяваш да разсъждаваш, поне елементарно логично!?Какво ми сочиш Франция, Гърция и Югославия!Това са окупирани от Вермахта страни и гражданите на тези окупирани страни са в изключителното си право да водят всякакъв вид военни действия срещу окупатора!В това число с нелегални групи и партизанска дейност!България от кого е била окупирана, за да ми претендираш, че така наречената "партизанска дейност" не е била въоръжен вид тероризъм, срещу законно избраните правителства на държавата!?Ай, пътувай!

Хич ли не се усещате бе абдали,че това е сценария на кръволока ЦАНКОВ-90 години той продължава езтреблението !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Има другарю,има смисъл от закона,а за престъпленията срещу човечеството,както ти е извастно-давност,няма!

Символичен закон без никакви реални последствия. 25г комундетата грабят страната дори снишили се, но това е тяхната същност и те друго не умеят. И като си помисли човек, че те са 99% от народа, как нормален човек да бъде оптимист в тази страна?

моите идоли са Борисов и Евгени Минчев ,но по скоро искам да приличам на Евгени Минчев които е прекрасен мъж

трябва да направите една троика тримата,за ББ съм сигурен че е обратен не харесва жени и не е женен но за Евгени не съм сигурен

Винаги ще разказвам за изродщината и зверствата ви, комундели , за това, кои сте и какво сте причинили и причинявате на България. Вие си отхранвайте низостта, антихристи, а аз ще продължавам да разказвам за мерзкото ви съществуване, започнало от времето, когато сте заразили милата ни България. За всяка болка има лек.

Нужна ни е : 1. Лустрация 2. Де-ченгенизация 3.Де-русифицация За да я има България!

На процеса в Нюрнберг има 17 смъртни присъди, в България 700 плюс избите 30 000 без присъда... все едно България започна Втората световна война??

а кво правим с всичките пост-комунистически режими?

То тези които извършиха престъпленията на комунистическия режим отдавна не са на този свят но останаха внуците им и те пак управляват. Но престъленията на дедите им бледнеят пред жестоката демократична реалност.

Разходи се до Белгия, Франция, Германия, Италия, Испания, Чехия, Словакия, Холандия .... и пак напиши нещо за "демократичната реалност". Дано да разбереш разликата между България и нормалните държави, и че ти не живееш в държава с демокрация и пазарна икономика.

Поредният мъртъв текст. Кой ще даде тълнувание на "ръководни органи в БКП", "ръководни длъжности", "партийни функции", "трети лица".Ами посредниците между ръководните органи и третите/т.н. втори лица/ къде са в редичката? В момента магистратите на първа инстанция са на възраст максимум 30 годишни, тези на втора 35-40. Изваждаме 25год. преход, прибавяме, че по време на следването не са изучавали история на БКП.Е, откъде да знаят какво е било, кои са били ръководните органи, втори, трети и N-ти лица. Или който магистрат произходжа от репресиран род ще осъжда, който произхожда от род на АБФК, ще оправдава. Ако има живи.

Александър Цанков за комунизма: Няма нищо по-лесно от това, да познаеш комунистите. Първо, те вечно лъжат, защото лъжата в полза на комунизма била позволена. Второ, те не служат на България, а на Москва и трето, те не искат населението да живее по-добре, те предпочитат населението да е по-зле, освен ако се касае до мярка, която увеличава тяхното влияние; инак мизерията на масите щяла да докара по-бързо комунизма.

Докато свят светува....... Важно е да има поводи за свада. Друго не можем ние, българите!

жалко, че сега няма Белене и Беленски прасета !!! Всички тези боклуци от парламента са за там!!!

Сега няма ама може и да има,че неофашистите хептен я удариха през просото!!!!!!!!!!!!

неофашистите, новоизлюпените комунисто-капиталисти ли имаш в предвид!Или индивидите на Болен Сайдеров, с призивите им за омраза и разправи!?

И гелотина ще свърши работа! При разговор с французи казах.-Дайте на българия гелотоната! -Сакън и на нас ще ни трябва,беше отговора.

Само,дето не разбрах,другари-за комунизЪма ли сте или за социализЪма,а?!

Без давност и за всички престъпления спрямо народа и държавата - за неграмотно управление, за неизгодни договори, ощетили държавата, за корупция и т.н. Защо не?

Абе в НК има опция убийци да излизат на свобода след 5-6 години.... Разни дебили пребиват пенионери, защото са известни на полицията, но има дупки в НК и т.н. А тея убавци ненагледни горе с комунисти от преди 1000 години тръгнали да се занимават!!! Това ли е най-големия проблем на България в момента ей, ма.ам.чка им да им преседне театъра дано!

Когато слагаш дръвник на площада, винаги имай в предвид, че той може дълго да се ползва. Още през френската революция, част от водачите са разбрали грешката си по трудния начин.

така е. Но сега не сме края на 18-ти век, аначалото на 21-ви доколкото си спомням. Второ, тук не става дума за дръвник, а за лустрация на комундетата, което е малко по-различно. Трето, много е привлекателно да ползваме испанския опит, но имаме проблем - тук, в България живеят много малко испанци. Четвърто, защо комундетата да могат да безчинстват и да провалят живота не само на избитите и затворените, а и на техните деца, а синове и внуците на комунистическата номенклатура да си живеят свободно и да си гледат кефа. като се подсмихват на "Закона за обявяване на комунистическия режим от 1944 до 1989 за престъпен" Това е закон от 2000 г. но не си спомням някой висш номенклатурчик на БКП или на ДС да е пострадал от него. А всъщност просто трябв ада приложим закона - режимът е обявен за престъпен и трябва да издирим престъпниците, които са виновни за това. Те не са на Марс, те са тук. Да бъдат наказани, а също така и техните деца и внуци.

Супер, всички на дръвника заедно с деца, внуци и правнуци и тези дето не са се родили.(това е сарказъм, някой да не вземе да се обърка, че много се навъдиха немислещите). Сега чакам да се гласува закон за бонуси на борците срещу комунизма, че май едни и същи пишат законите. Гадовете все успяват да се вредят да управляват!

Сигурно си внук или правнук на някой"цвят" на нацията я на Кочо Стоянов я на Цанков я на Праматаров я на Гешев я на Лулчев и останалата плеяда от главорези и подпалвачи на села поставили се в услуга на фашистка Германия,по- малко от 500 са осъдени на смърт от международния съд във НЮРНБЕРГ,но ти си толкова заслепен от злоба,че плямпаш едни и същи изродщини абе ей ахмако има архив има годишни статистики за броя на учители,попове и др. защо в моето село не са избити учителите,попът и най-вече стражарите,тез дето избиха децата в Ястребино с перце ли да ги галят,разбери го ахмако!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

първи на дръвника трябва да отидат,тиквата,цецо ухото и цика цачев,да бъдат последвани от волен,лютив местан и доган и накрая генерал любен

че не бива да има давностни срокове е повече от ясно. Избивани са хора при това по изключително жесток начин. Просто не мога да разбера защо има хора които са против, това са престъпления които по своята същност са срещу човечеството. В Германия проблема бе решен точно така, няма давностен срок и това е.

комунистите са майстори на колективната безотговорност!

щом се появи необходимост да се вземат компетентни и бързи решения по някои наболял въпрос, нашите управляващи почват дискусия за "престъпленията" на комунизма. и това работи безотказно!

Ами тогава да го решим този въпрос веднаж завинаги. както го направиха в Чехия, Полша, Унгария, Прибалтийските държави, и разбира се, в Германия. Навсякъде там имаше лустрация. на бившите комундета. В Германия даже нещата бяха поставени ребром - след като нацистката партия е забранена, същото ще се приложи и за комундетата.ащото разлика няма. Е, не се стигна чак до там, но на бившите висши комундета и високопоставени шефове от ЩАЗИ беше забранено да заемат държавни длъжности. Доколкото си спомням за 10 години. А при нас? един измъчен закон за обяваване на комунистическия режим от 1944 до 1989 запрестъпен, приет чак в 2000 г. И той не се спазва. Просто всеки, който се е облагодетелствал от режиима отива под ножа, заедно с деца и внуци. За 10 години ли като в Германия или за 5х5 години както в Чехия. Но не може цялата пасмина от висшия управленски икономически елит в държавата на 90% и повече да е свързана с номенклатурата на БКП и структрите на ДС. И висшите кадри на номенклатурата да не секрият зад редовите членове на БКП. Не може миньорът от Перник или металургът от Кремиковци да носят еднаква вина колкото бащата на Станишката. И защо, апропо законът от 2000 г за престъпленията на комунистическия режим не се спазва?

Кагебеецо, теб нещо само са те надъхали, земи да мислиш с главата или питай някоя дето разбира и знае. Слагаме 25г. от раждане до завършване на обучение + 15г. за достигане на средно ниво + 25г. преход= 65г. са най-младите, ха да стават след 5-10г. високопоставени. Загуба на време, оправдание за несвършена работа и душевна ч..я за 80-90г. деца на върхушката, завлякла българия в поредната национална катастрофа.

Малко история, за да се знае за какво става дума: " Различни източници посочват, че в периода 1944-1945 г. комунистите избиват без съд и присъда между 25 000-35 000 души, които са цветът на нацията. Съюз Истина разполага с документи и свидетелства за около 25 000 избити след 9 септември 1944 г. и около 250 000 репресирани в лагери и затвори, където има данни за убити още над 1000 души, и то по най-зверски начин. Между 1946 и 1985 г. 339 души са убити в района на границите на НРБ при опит да напуснат нелегално страната."

Цветът на нацията? Айде бе, шегуваш се. А тези "различни източници", които ползваш, да казват нещо за предписанията на т.нар. "велики сили" и тяхното недоволство от, цитирам - "малкото работа, която се е свършила в Блъгария"? Кандидатите за нови активни борци, непрекъснато ще се ровичкат в миналото, ако няма данни, ще ги измислят, и непрекъснато ще поставят разделителни линии.

Да, към онзи момент наистина цветът на нацията това с аучители, църковни служители, офицери, лекари, юристи, хора на изкуството и т.н. Именно те са унищожавани масово. И то спомощта на окупационната съветска армия. Ако червената армия не беше окупирала България нямаше как комундетата да извършат всички тези безобразия. Така че Сталин и БКП трябв ада си понесат отговорността. И докато Сталин беше развенчанв някаква степен, то БКП се спотайва. Като пръдня в гащи. Когато се казва че в периода от 9-ти септември 1944 до 31декември 1944 са избити без съд и присъда между 30 хил и 50 хил души, на-страшното е че не се знае точно колко са. Под крилото на окупаторите комундетата са се разправяли с всеки неудобен. Колкото и перверзно да звучи т.н. "народен съд" ( който не е никакъв съд, а още по-малко народен) успява да въведе все пак някакъв ред. Руснаците са се уплашили че при такъв темп на избиване на хора просто няма кой да бачка за тях. Те са създали този т.н."съд". по съветски образец. И отой осъжда на смърт над 2700 души. В люлката на нацизма- Германия на смърт са осъдени по-малко от 500 души. Вярно, в режим на саморазправа са избити повече, но осъдените на смърт нацисти са толкова. В една 80 млн Германия. А в една 7 млн България - близо 3000. Е, в Германия съди американски съд. Който осъжда само когато има неоспорими доказателства. Но нека не забравяме че даже един нацистки съд може да оправдае подпалвачите на Райхстага.Налисе сещате какво щеше да се случи на някого в СССР ако го обвинят че е запалил Кремъл. Няма да доживее до сутринта, камо ли да го съдят. Там замного по-малко са разстрелвали. И същите тези "велики" юристи се заемат да правораздават и в България. Боже опази!

Разделителните линии от 71 години поставят комунистите и техните следовници. Колко години след 1944 година имаше опозиция в България ? Къде " изчезна" тази опозиция ? Освен активните борци и партийните членове, всички останали какви бяха ? Как ги клеймяха - врагове, фашисти? Няма да забравя въпросите : " Имате ли роднини на Запад? " и "Имате ли близки ПОСТРАДАЛИ ОТ МЕРОПРИЯТИЯТА НА НАРОДНАТА ВЛАСТ?". Най- голямото комунистическо престъпление е именно това - разделянето на нацията на " наши" и " ваши". За съжаление, това успяват да правят и днес. За радост със затихващи функции .

ДИР, защо налагате цензура ? Това не е ли комунистически прийом?

нека съдим и Симеон 2 като наследник за националната катастрофа предизвикана от дядо му! Кого ще съдим за избиването на децата от Ястребино? За разстрела на Вапцаров? За убийството на Гео Милев?

Симеон Втори еобявен за цар след смъртта на баща му, Цар Борис Трети. А той става цар вследствие наабдикацията на баща му Цар Фердинанд. Няма п-голямо наказание за един Цар от абдикацията. И той, Цар Фердинанд си е понесъл кръста. Но ако сложим на кантара заслугите му (той обявява България занезависима държава), май ще излезе че те са повече от т.н. "национални катастрофи". Още повече че по-голяма национална катастрофа от 45 годишното болшевишко управление на България надали може да се измисли. Що се отнася до разстрела на Вапцаров съдът произнася смъртна присъда не за поета Вапцаров, а за терориста вапцаров. От същия тип терористи и национални предатели, дето са взривили църквата св. Крал (сега св. Неделя). Другарите комуняги, истините терористи са се скрили зад гърба на Вапцаров и са го ставили него "на топа на устата" .Има една нтересна подробност. Цар БорисТретие бил склонен да го помилва - по време на Първата световна война бащата на вапжаров Йонко му е спасил живота. Но никой от комундетата не е посъветвал Вапцаров да даде молба за помилване. Той е трябвало да стане герой, докато червените терористи са се крили по миши дупки. Гео Милев еимал същата съдба 18 години п-рано. Другарите-терористи,спонсорирани от съветското НКВД са вършили безобразия, а "пешкира са опирали" публични личноси като Гео Милев. Но превратаджиите са претворили в дела заключителния акорд на поемата "Септември":...Септември ще бъде май! Ще бъде!". Превратаджиите Кимон Георгиев и Дамян Велчев, фашистки превратаджии според БКП, извършили преврата на 19 май 1934, след 10 години и половина повтарят упражнението и извършват преврата на 9-ти септември 1944 г. А дечицата от Ястребино са поредните жертви на комундетата - т.н. партизани сасеизпокрили като мишоци и са оставили ятаците им да с еоправят с полиция и жандармерия. Нещатсници!

Я пак за Вапцаров, че съм пропуснал в каква терористична акция е участвувал и колко народ е избил?! Сигурно не знаеш ама май само той от българските поети е носител на награда на Световния съвет на мира?! И сигурно в тоя съвет са само комундета?! Айде малко да уважаваме историята си!!!

не забравяи и Pаико Aлексиев

Да постъпим като испанците, да загърбим миналото и да построим хубаво бъдеще за децата и за България.

"Крадецът вика: "Дръжте крадеца!". Интересно, като има толкова загрижени за законността в страната, защо се говори само за периода от 44-та и се спира до 89-та! Нека да разширим обхвата преди и след! И да се концентрираме основно на "след", защото има наистина много какво да се разследва в него, дори и сред тия в Парламента! Май на някои от наследничетата на бившите фашисти ще им се стъжни. Именно затова направиха тази безпринципна коалиция, за да са във властта и да приемат задружно закончета, които отклоняват вниманието от престъпното минало на предците им. Защото само подобно нещо е обединяващото звено между тях. Нищо друго! А останалото е прах в очите на балъците. Защото колко са останалите живи от времето около 44-та година, за да им се търси някаква отговорност, дори да е необходимо?

професор Станилов каза, че законът е "куц и с двата крака", а не както сте написали вие, че е "кух и с двата крака". Кухи сте вие!!!

25 години ни управляват престъпници, които разбиха икономиката, селското стопанство, армията, МВР - с една дума цялата държава. Всичко ограбиха, подариха, разпродадоха без пари, изнесоха, опростиха дългове към България, не оставиха камък върху камък от това, което беше направено. Това са истинските престъпници, за които няма давност. Но за да отклонят вниманието на хората, ни заглавичкват с възродителни процеси, с комунисти, с ДС-та, с някакви престъпления, които в сравнение с техните са нищо. И за вас няма да има давност, ако мислите, че ще хилядите, много се лъжете!

си мисля, че престъпниците, за които говориш, са старата комунистическа номенклатура и отрочетата и, превъртели се от комунисти на комунисто-капиталисти!С куфарчетата, в които бяха много и много милиони, откраднати от обикновените българи!Започнали с тези милиони частни бизнеси и окупирайки за своите частни, комунисто-капиталистически интереси, цялата икономика на държавата!И превръщайки се в най-вълчите кожодери и експлоататори на наемен труд!Сиреч на милионите обикновени хора!

не събра съмишленици ,та да не го позволите това ? Само пишете тука. Аз поне като нямам сили да разбивам стена с глава си мълча.

Ами дори и да мислиш правилно, защо смяташ, че подобен закон решава проблемите? Нали действието му се ограничава времево и не касае последните 25-6 години на башибозушки престъпления срещу страната и народа ни! Само предизборен прах в очите на хората, защото това реликтово делене е единственото нещо, което би обединило и едните, и другите за изборите! Но както се вижда, балъците, които се връзват намаляват драматично при всеки избори!

ББ това което направи ще ти изяде главата , тъпото си е тъпо и Главчо е същото ! Всичките кметове на ГЕРБ са крадци ! Гласувайте за други партии ГЕРБ вън от властта !!!!

Престъпленията за миналия режим, и престъпленията на 25 годишния режим на РАЗРУХА на страната и ГЕНОЦИД на народа. Нема начин да няма възмедие за тех, деца и внуци до десето колено както казва народът/а народът е мъдър/. ТОЙ гледа, забавя , но не забравя.....

Убийството на децата в Ястребино, а също и на възрастните хора, заедно с тях, е едно изключително гнусно и позорно дело, извършено от офицери и войници на тогавашната армия!На военнослужещи, които въпреки тежкото вътрешно положение в страната, са си позволили да загубят всякакъв човешки и морален облик!Ужасния случай обаче е останал една изолирана нечовешка проява, в тогавашните страшни дни!Въоръжените терористи в тези времена не си ли даваха сметка, че водейки въоръжена борба срещу тогавашната държава, могат да предизвикат събития водещи до гибелта на мирни невинни хора, а най-ужасното и на деца!?Хайде кажи ми, откакто се водят войни, вътрешни тоест граждански или външни междудържавни, кога не са загивали множество невинни хора!?Включително и най-страшните невинни жертви-жени и деца!?Но, хайде и да ми посочиш, при варварския, комунистическия атентат през 1925 година, в столичната църква "Света Неделя", колко бяха децата сред над двестате жертви загинали в срутената църква!Десетки!Или хилядите, изгонени заедно с родителите си от жилищата им деца след 9 септември 1944, обвинени, че били буржоазия!Така че, двойния аршин, с който мериш тези страшни събития, не ти прави чест!Говориш за едното, мълчиш за другото!?Затова, на истински демократичните общества, основната грижа в съществуването им, е образованието!Само информираноста и диалога между различните обществени групи, гарантират обществото да съществува и се развива мирно, без кървави вътрешни ексцесии!Нещо, което България никога не е постигала!Най-малкото пък, при комунизма с насилническата му идеология!

Другарю "Ястребинчо",под мъдрото ръководство на вашата партия, ч5г.хиляди българи бяха убити в лагери,стотици чужденци и бълари бяха убити на границата ,защото искаха да избягат от ваия комунисти - чески строй.Вие ли мислите и се грижите за нас с убииства??????

Ти, твоята реплика, до кого си я написал!?До "дядо Петър" или до човека написал опровержение на приказките му!?Или пък най-вече, не си изтрезнял достатъчно, от снощната запойка!?

Пол, не всичко, с което ти промиват мозъка е вярно. Да се върнем още по-назад, когато бяхя убити Гео Милев, Йосиф Хербст и още плеяда интелигенти, защото "демократа" Ал.Цанков се е страхувал от тези хора.

Ти пък си бягал от час по писане и четене!!!

Струва ми се,че се прави опит да се обясни,че това е изолиран случай.Тоест,признава се факта,осъжда се и същевременно се твърди ,че е само той. Като че ли не е имало изгорени къщи,разстреляни без съд и присъда,отрязани глави. Това е доказано и не подлежи на коментар! Основната принципна разлика между нас е в оценката на хората от съпротивата тогава. Според вас те са терористи,тъй като в България не е имало фашизъм и фашистко управление. Ами тогава по същия начин може да кажем,че във Франция,Гърция,Сърбия също са действали терористи,а не партизани от съпротивата. За такова твърдение в тези държави ще ми издерат очите! Знам какво ще ми възразите;че те са били окупирани от хитлеристка Германия,а ние не. Още по-лошо! Ние изобщо не сме се съпротивлявали,а сме станали верен съюзник!А що се отнася до връщането във времето,би трябвало да се знае кой изби хиляди светли умове на България през периода 1925-1934година!

НЕ оправдавам комунистите, но НЕКА НЯКОЙ ДА СПОМЕНЕ И ХИЛЯДИТЕ ИЗБИТИ ОТ РЕЖИМИТЕ ПРЕДИ 9-ТИ. За тях каква е давността, или понеже вече почти няма живи, няма и давност???

Така е! Когато го имаш в гените си-дали си от тоя или оня режим все си гадина.Партизаните не са подкрепяли фашисткият режим-подобно младежи в Франция,Гърция и други държави-бесени са,колени,изнасилвани..пак млади хора,идеалисти,които пак са мрели за родината

избити, както казваш, са представени в специален каталог, издаден през 1978 година!В него са дадени данни за около 3 800 човека в периода 1923-1944 година!Загинали са във въоръжена борба срещу законно избраните тогава правителства на Царство България!Или са осъдени и екзекутирани, за същата такава дейност!Ако смяташ, че една държава не е длъжна да се защити срещу действията на въоръжени терористи, значи поощряваш и се съгласяш за следното!Всеки, който днес реши по идеологически причини да посегне на живота ти, да дойде при теб и спокойно да го направи!

едно голямо БРАВО! за приемането на този закон, който трябваше да бъде в сила още от 89-90-та година. сега е време да бъде приет и закона за лустрацията, и всички доносници, агенти от дс и комунистически подлоги да бъдат изолирани от обществената, социалната и културната сфера. също да не им се дава възможност за работа на държавна длъжност и да не им се отпуска държавна пенсия на тези червени обирджии и паразити. затвор за червената мафия!

Защо ти е бил този закон през 1990 г.? Ти можеше да осъдиш всеки комунист, за когото си имал доказателства за извършени престъпления тогава, но не си го направил. Този закон само ти удължава срока. Ще ти разкрия една тайна, която така или иначе си я знаеш - ти никого няма да осъдиш и сега! Въобще няма и пръста си да мръднеш да търсиш улики срещу когото и да било. Затова този закон е излишен. А с това, че дебатите по него отнемат ценно парламентарно време е вреден.

Е ти, Браво, слагаш под въпрос и много управляващи в момента !

Народният съд ли, и въобще имало ли е някакъв съд, който е осъдил белия терор след 1923 година? Комунистите ли отвличаха посред нощ безследно изчезналите, удушаваха ги с въжета, набутваха ги в чували и ги хвърляха в кладенците в окрайнините на София? Комунистите ли преследваха партизаните, рязаха им главите и ги излагаха на показ по мегданите? Комунистите ли избиваха и децата на партизаните, те ли отрязаха главичките на децата от Ястребино и ги хвърлиха в огъня? Комунистите ли затваряха в мазетата, пребиваха ги до смърт и ги разстрелваха? Комунистите ли даваха по 50 000 лева за главата на убит партизанин? Комунистите ли изпратиха окупационни корпуси в Гърция и Сърбия, за да преследват там техните партизани? Комунистическо ли правителство обяви война на Америка и Англия, за да имат те оправдания да бомбардират и разрушат София, Враца и други наши градове? Не всичко това го правеше елитът на България, за съд над които и беше създаден народният съд. В антифашистката борба са били убити 9140 партизани и 20 070 ятаци и помагачи. 2139 къщи на ятаци са били изпепелени. Народният съд е осъдил на смърт 33 бивши министри и 67 депутати. Десет пъти по-малко от избитите антифашисти. Да не говорим за другите им вини и престъпления, за които са били съдени: обявяване на война, изпращането на български войски в Югославия и Гърция, за да преследват народоосвободителните войски на тези страни, противозаконно облагодетелстване чрез властта, извършването на тежки престъпления на политическа основа, явно пристрастие и грубо престараване от страна на магистрати, гонения на евреите и др. Можеше ли да се оставят тези престъпления ненаказани?

Нормално е всяка държава и всяко общество да се съпротивлява на атентати, политически убийства, въоръжени въстания организирани от нелегални / НЕЗАКОНИ !!!/ организации, проводници на чужди интереси / СССР/, и финансирани и управлявани от чужди организации / Коминтерна/. Ако ми посочиш държава, общество, което някога в историята, да не е реагирало срещу нелегални / незакони / въоръжени организации, може и да те разбера.

Да не забравяме обаче,че задължително всички,всяка година по няколко пъти на манифестациите,марширувахме пред недосегаемите местни комунистически феодали и скандирахме- да живее БКП!С БКП и КПСС-напред и тем подобни!Ето, сега те и техните семейства и поколения ви измамиха и живеят в лукс и вече просперитет(сега разбира се в различна партийна бизнес групировка).Ето например 8 год президент беше човек с агентурно минало на ДС -Гоце!Та вие какво очаквате,наивници? Вижте в кметствата- пак същите хора или сега техните деца и роднини,та да не искате да се разпадне българската държавност!

Това е чудесна новина! Сега всички тези дето се гордеят с партизаните-престъпници да им лепнат по една присъдка набързо!

Аз се гордея! Гордея се с всичко, което тези хора са направили, борейки се срещу капитализма в най-явната му форма - фашизъм! Заповядай, съди ме!

още малко,ще дойде и това време,търпение му е маиката

Сега остана да видим и ефективно осъдени комундели и да се надяваме, че няма да отнеме толкова дълго време, колкото приемането на въпросния закон.

Във всички бивши соц.страни бе приет такъв закон, както и лустрационни закони. Това, обаче, се случи предо 25 години. А, на тези, които възхваляват времето на комунизма най- безсрамно, искам да припомня, че и по времето на фашизма хората в Германия и Италия са живели добре, но никой не си позволява да го изтъква, защото фашизма, както и комунизма, са еднакво човеконенавистни идеологии, осъдени като престъпни.

За съжаление от тях се ражда трета не по-добра хуманизъм........ Иначе си прав на 100%

"по времето на фашизма хората в Германия и Италия са живели добре, но никой не си позволява да го изтъква" Разликата там и тук е, че там след фашизма заживяха още по-добре, а ние ударихме дъното. И сегашните ни управници го смятат за нормално. По-долу бяха припомнили случката, когато министър-председателят Борисов се беше възмутил от една жена, че имала златни пръстени, пък си искала заплатата.

Извини ме, че те репликирам още веднъж, но съм длъжен да поясня - Той Борисов и като охранител не го биваше. Ама беше вярно момче, затова го държахме.

Комунистите са най-голямото зло което се е случвало на България. Трябва да се изкорени за да имат бъдеще децата ни. Комунизма е най-античовешката идеология създавана някога , в самата нея са заложени всички престъпления които на практика са извършили. Така че всеки комунист е или престъпник или бъдещ такъв.

те са най най най , и народа най -добре живя при тях, ......сега си избърши лигите .

А ти си взимай редовно хапчетата, защото въобще не излежда да си добре.

и не вярваи на доктора си,много си зле

Остава да напишеш,КОЙ създаде идеологията,КОЙ го финансира и КОЙ и как спомогна тази идеология да я нахлузят на врата на руския народ.Обаче тези неща,като задавам въпроси и следва мълчание.

КАК Е ВЪЗМОЖНО ДЪРЖАВЕИЯ СЕКРЕТАР ГЕРИ С ЖЕНАСИ Е В РЕСТОРАНТ АСАТ И НЕГОВАТА ЖЕНА И ДВАМАТА СА ПРИЯТЕЛИ И ХАМЕРЛЪКА ГО ПРИЗНАВАШЕ ЗА ЗАКОНЕН ПРЕЗИДЕНТ !!! А СЕГА СЪЩИЯ БАШАР АСАТ Е ЗА СВАЛЯНЕ КАТО НЕ ЗАКОНЕН ПРЕЗИДЕНТ !!! ТА КОГА Е ПРАВЕЛНО В 2012 ГОДИНА ИЛИ ЗАТОВА ЧЕ ИД НЕ МОЖА ДА ОТСТРАНИ АСАТ СТАВА ВРАГ

Главният ти кусур е, че мислиш. Такива хора не обичаме.

ще търсите под вола теле, с тази двулична англосаксонска вековна политика да насъсквате брат срещу брата......

стига си чешете шишарките и мислете простотии....Вижте от близкото минало, защо сме на тоя хал, кой е виновен за последното ни място в европейския рейтинг... ОСЪДЕТЕ И НАКАЖЕТЕ ВИНОВНИТЕ, СТИГА СЕ ЗАНИМАВАЙТЕ С ПРОСТОТИИ......

Ами, да де - комунделите, техните отрочета и отрочетата на техните отрочета.

Още 1 потвърждение , че бивши комунисти нема !!! Kriptokomunizam (starogrčkog κρυπτός, kryptos = skriveno ili tajno)

Четейки коментарите тук и изхождайки от б ългарската реалност, се натрапва усещането, че този акт на НС е инициатива на човек, който или е подведен (надявайки се с това решение да спечели електорат), или е голям играч, а тези около него не си дават с/ка за това, оставяйки се да бъдат заслепени. И в двата случая обаче решението не е в интерес на бълг. народ, защото допринася за продължаване на разделението и противопоставяне на хората на принципа "разделяй и владей".

Ами цирк да става,колко му е,нали трябва да се отвлича и развлича вниманието от същността на днешните проблеми!Като цяло закона не е правилно зададен,няма продължение като изнасянето на парите на държавата ,на държавните дружества към външнотърговските дружества и чужди банки от определени лица след 1989г.,какво се правят на тапи!Бриго Аспарухов нали е намерил сметките,по думите на Желев,що мълчи или просто се е възползвал!

симо

Какво е престъпление?законите БЕЗ МОРАЛ закони ли са???? ЗАКОН за конче---ЗАКОНЧЕ за кон.

е едно от приетите условия, подписани в примирието от 28 октомври 1944 година между страната ни и САЩ, Великобритания и СССР

Така наречения съд избива политическият и икономическия елит на България за да угоди на онова говедо Сталин....на влас идват крадците на кашкавал, чийто деца и днес тъпчат Българите

ако хванем сега за гушата Костов заради американските централи........след 50 години да не се окаже , че е бил ЕЛИТ, а Доган с цанковия камък ????

На Сталин , а да изпълни заръките на онези, които всъщност са управлявали Русия и продължават да я управляват. А целта в основата си е била маргинализиране на държавата България (която е била основен фактор на Балканите) и народа й, за да бъде тя по-лесно превзета по мирен път. Плкодовете на този план виждаме днес.

точно!!! в цяла европа е имало такива съдилища , другото е пропаганда и разделяй и владей

има 17 смъртни присъди, в България 700 плюс избите 20 000 без присъда...викаш България започна Втората световна война, тролче??

точно!!! в цяла европа е имало такива съдилища , другото е пропаганда и разделяй и владей

"Народният съд е наименование на извънреден съд, действал в България в периода от декември 1944 до април 1945 г. като фактически орган на левия революционнен терор.[1] Създаден е с наредба-закон в разрез с действащата Търновска конституция от Отечествения фронт (ОФ) - властта, установена след окупацията на страната от Червената армия и деветосептемврийския преврат и в изпълнение програмата на Отечествения фронт. Официално т.нар. Народен съд е създаден за съдене на управлявалите страната от 1 януари 1941 до 9 септември 1944, довели страната до участието ѝ във Втората световна война. Заедно с тази цел се преследва узаконяването на извършените вече убийства след окупацията от страна на Червената армия и ОФ, както и неутрализирането на политическия и интелектуален елит на Царство България и ликвидирането на неблагонадеждни евентуални политически противници за режима, установен след окупацията и преврата"

Комунистите храниха прасета с Българи - жалко, че пукнаха в леглата си вместо да бъдат обесени публично за престъпленията си