Семействата се възмутиха от изказване на магистрата, че прокуратурата не настоява за ефективни присъди и се съгласява на споразумения с шофьорите, причинили жертви на пътя, защото затворите са препълнени. Те се ядосаха и на думите му "ами, то деца умират по най-различни причини".
Родителите написаха отворено писмо до институциите и поискаха оставката на Първанов.

В съобщение на сайта на прокуратурата той се извинява на родителите и съжалява, че думите му били разбрани неправилно, но поема вината, че не се е изразил добре.

"Като човек и баща, аз съм изцяло съпричастен към трагедията на пострадалите семейства. Разбира се, че не приемам за нормално и редно деца, и изобщо хора, да загиват при подобни обстоятелства. Убеден съм, че прокуратурата е длъжна да защитава, със средствата на закона, живота и здравето на гражданите. Затова съм посветил 33 г. от живота си на тази професия и никога досега не съм давал повод да бъда смятан за "безчовечен" и "арогантен", казва Първанов.

Той заявява, че ще продължи да работи в защита на обществения интерес.

Главният прокурор Борис Велчев вече смъмри заместника си като обяви, че не е преценил нито аудиторията, пред която говори, нито аргументите си.