Те изпратиха отворено писмо до президента, премиера, Висшия съдебен съвет, омбудсмана, главния прокурор и министъра на правосъдието, съобщи bTV.

Семействата са възмутени от изказване на Първанов миналата седмица пред БНТ, че прокуратурата не настоява за ефективни присъди и се съгласява на споразумения с шофьорите, причинили жертви на пътя, защото затворите са препълнени.
"Вижте сега, това са житейски неща. Нали се сещате, че това е държавна политика", добави зам.-главният прокурор, след като поясни защо прокурорите не искат по-високи присъди.

На репликата на Нели Петрова, майка загиналата Лора, която бе блъсната на пешеходна пътека във Варна: "Каква държавна политика, когато децата ни ги няма!",  Първанов отговари: "Деца загиват и при други обстоятелства, госпожо. Казах ви, и други родители са във вашето положение."

"В същия разговор, подсмихвайки се, той каза "ами, то деца си умират по най-различни причини", сякаш има някакъв процент смъртност на деца, който е нормален за страната и е планиран. Това може и да е така, може и това да е държавна политика, но е цинично да го кажеш в очите на хора, погребали смисъла на живота си", се казва в писмото на разгневените родители, предаде БГНЕС.

Според тях сред причините за отнетите детски животи са недостатъчният контрол, липсата на строго регламентирани текстове в законите и неадекватната съдебна система.
Време е в България да се изготвят закони, които да важат за цялото общество, а не за пари или властимащия индивид, призовават родителите, сред които и на загиналите шестима младежи от Симеоновград.

"Какво означава държавна политика? Само знам, че много добре поощрява всички недобросъвестни шофьори да карат така, както си искат. По неговите думи означава, че Закон за движение по пътищата не трябва да съществува, защото няма никакъв смисъл от него", коментира пред bTV Мария Димитрова, чиято дъщеря също е била прегазена на пешеходна пътека. "Може ли човек, който оглавява такова място, като зам.-главен прокурор, да говори така, с наглост към всички родители, които са загубили децата си по улиците", възмути се още тя.

Главният прокурор Борис Велчев вече смъмри заместника си като обяви, че не е преценил нито аудиторията, пред която говори, нито аргументите си.
Не стана ясно обаче дали ще предложи Първанов за санкции пред Висшия съдебен съвет. Той може да бъде освободен от поста именно със санкция на т.нар. „правителство на съдебната власт”, което го е назначило.