"Често висшите духовници вземат някакво решение, а веднага след това то или се отменя, или не се изпълнява реално. Редовно ходя на съвещания в Синода, но от това няма никакъв смисъл", заяви владиката, цитиран от варненския сайт petel.bg.
Затова, на последната подобна среща преди броени дни дядо Кирил заявил, че не желае да бъде един от митрополитите.

само преди ден митрополитът дойде на служба във варненския храм "Свети Никола" с луксозен „Линкълн MKZ Хибрид". Американският автомобил е последен модел и не се продава у нас. Базовата му цена в САЩ е около 35 000 долара. Духовникът обясни, че колата не е купена с църковни пари и е доставена специално за него, но не уточни откъде са парите за нея.

Според източници на Дир.бг правилата на православната църква не предвиждат оттегляне на митрополит, освен в изключителни случаи.

По-късно от Варненско-Преславската митрополия разпространиха официално съобщение, че митрополит Кирил не е подавал оставка пред Светия синод на Българската православна църква, предаде "Фокус".
От Синода все още няма официална информация по случая.

По неофициална информация на "Дневник" автомобилът най-вероятно е купен от дружеството "Амира 2010". Собственици и управители са Юлиян Гендов и Данаил Добрев. Гендов е и член на Епархийския съвет на Варненската и Великопреславска митрополия.
Справка в Търговския регистър показва, че компанията има изключително широк предмет на дейност, който се простира от реализиране и производство на радио и телевизионни програми и излъчването им по кабел, през предлагането на туристически услуги до производство и търговия със селскостопанска продукция.
Мобилните телефони и на двамата собственици обаче са недъстъпни, а офисът на "Амира 2010" на централния варненски булевард "Мария Луиза" 39 е затворен.