Министърът на образованието бе категорична, че няма време да се отлага въпросът с учебниците, съобщиха от МОН.

От днес и в началото на следващата седмици Меглена Кунева започва срещи с директори на училища, експертите, които изготвят програмите, синдикати и издатели.

"Ще обявим решение веднага, щом се изясни позицията на всички, които участват в този процес. Ще я обсъдя и политически с партньорите ни", каза Кунева.

Тя е категорична, че никой няма да рискува образованието на децата.

По повод днешния протест на подбалканските градове срещу подмяна на историята в учебниците, Кунева смята, че "трябва занапред да обсъждаме предварително, за да се намират решения в диалог".

"Първата ми задача е да успокоя обществото, вярвам, че с обща воля и последователност ще намерим изход от сегашната ситуация", допълва министър Кунева, цитирана от МОН.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов лично гарантира, че историята в учебниците няма да бъде променяна.

"За" и "против" отлагането на промените

Вчера депутати от БСП внесоха в деловодството на парламента Закон за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование, с който предлагат влизането на закона в сила да се забави с една година заради кратките срокове за изработването на учебниците за първокласниците и петокласниците.

"С всеки изминал ден възможността новите учебници да бъдат отпечатани навреме намалява. Има вероятност отпечатването да се отложи. По-добре е това да е така, отколкото да се случи за сметка на качеството и на грешни текстове", коментира и Мариана Тодорова от АБВ.

"Бихме дали още малко време, за да заработи новият Закон, който е с изцяло нова философия и е обърнат към индивидуалните потребности на всяко дете", каза още Тодорова, цитирана от КРОСС.

Депутатът от ГЕРБ Милена Дамянова, която в първото правителство на Бойко Борисов бе зам.-министър на образованието и идеолог на училищната реформа, се обяви против отлагането на закона.

Тя припомни, че учебните програми за I и V клас вече са приети, аучебните програми за II, VI и VIII клас, които сега са обект на обществено обсъждане и които предизвикаха скандали, ще влязат в сила едва от учебната 2017/2018 година.

Според Дамянова е важно да се направи широк, публичен дебат, да се разпише план за действие и график със срокове, които МОН да спазва стриктно.

В същото време председателят на асоциация "Българска книга" Веселин Тодоров заяви, че учебниците по новите учебни програми за първи и пети клас няма да бъдат отпечатани за 15 септември.

Издателите смятат, че новите комплекти могат да бъдат готови не по-рано от 2017 година, тоест за втория учебен срок.

По думите им за изготвянето на един качествен учебник са необходими около 12 месеца. Законът за училищното и предучилищното образование обаче предвижда и възможност за по-кратки срокове.

Затова и издателите настояват новият министър на образованието Меглена Кунева да отмени заповедта на предшественика си.

Според издателите писането на учебниците за първи и пети клас не може да е изолирано и за целта трябва да бъдат видени и учебните програми за останалите класове, а те се качват за обществено обсъждане поетапно.