Светът е в криза вече пета година, но нашите доходи и просперитет зависят най-вече от това какво произвеждаме, как използваме ресурсите, колко сме ефективни като нация, каза държавният глава.

Той призова да не чакаме да свърши кризата или на поредните избори да ни обещаят всичко, а да запретнем ръкави и да си подредим държавата и собствения живот. Защото всички ние искаме да живеем достойно в една уютна и модерна България. Това може да се постигне само със съвместните усилия на милиони българи, които гледат в една посока и споделят общи ценности, посочи държавният глава.

Пред нас е първият референдум в демократичната история на България, както и предстоящите парламентарни избори. Нека през 2013 г. бъдем по-активни и отстояваме своето право на справедливост и солидарност, заяви президентът Плевнелиев.

По думите му това ще засили гражданския контрол върху дейността на политиците, защото демокрацията е свобода, но и отговорност. Сигурен съм, че всички ние бихме искали Новата година да умножи доброто и да загърби лошото, отбелязва президентът Плевнелиев. А лошото не ни подмина. Наводнения, земетресение и терористичен атентат белязаха изминалата година. Вярвам, че трудностите ни направиха по-силни и по-сплотени като народ. На това ни учеше и патриарх Максим, с когото се простихме!, каза държавният глава.

Децата на България ни дадоха много поводи да вярваме в бъдещето и да се гордеем с тях, каза президентът Росен Плевнелиев. И тази година те покориха световни върхове, спечелиха много награди и доказаха, че са талантливи, знаещи и можещи, готови да се справят с предизвикателствата. Моята надежда идва и от примера, който ни даде 15 годишният Марио от Белоградчик, който докосна сърцата на хиляди българи, помагайки на дете в беда. Гордеем се с Петър Петров, който помогна за спасяването на над 500 човека в потъващия Коста Конкордия. Прекланяме се пред Пламен Петков, който се жертва, за да спаси давещо се дете в Англия. Помним и героите от Синеморец, които спасиха живот, но загубиха своя. Тези примери ми дават вярата, че в новата 2013 година ще влезем по-единни като народ и по-съпричастни един към друг, каза държавният глава.

С думите : "вярвам, че всички заедно работим за успеха и доброто име на Родината", президентът се обръна към сънародниците ни, които живеят извън България. Където и да сте по света, знайте, че има място, където ви обичат и чакат. У дома. На всички вас и на българските военни, които са на мисии по света, разделени от близките си хора, пожелавам здраве, щастие и късмет, каза държавният глава. Той пожела да посрещнем новата 2013 година с повече доверие, оптимизъм и вяра в общия успех.