81-годишният актьор почина вчера след дълго боледуване. През август 2010 г. той претърпя спешна сърдечна операция в столичната болница "Света Екатерина". Тогава директорът на здравното заведение проф. Генчо Начев съобщи, че Шопов е с тежка исхемична болест на сърцето и атеросклероза.

"Театърът ме спаси, защото имах нещо, на което мога да се моля. Театърът за мен е Бог. Той ме спаси от собствените ми демони", споделя Наум Шопов в  автобиографията си, чиято премиера бе отложена заради болестта му, пише в. "24 часа".

"Ние сме много щедри напоследък да казваме кой е велик, но тук става дума за един актьор, който, ако имаше щастие да се роди в друга държава, щеше да се родее с най-големите. Той е актьор от много висок ранг. След Апостол Карамитев не знам дали друг може да се нареди. С всеки, който си отива, си отива един свят, който никога няма да се върне. Наум Шопов е историческа фигура в нашия живот, не само в театъра", каза писателят Стефан Цанев, цитиран от БНР.

Наум Шопов е роден на 27 юли 1930 година в Стара Загора. В продължение на много десетилетия той игра в Народния театър "Иван Вазов" и Театъра на българската армия. Най-известните му театрални роли са в "Хамлет", "Крал Лир", "Дневникът на един луд" и много др.
Най-известните му роли в киното са в "Крадецът на праскови", "Цар и генерал”, "Вилна зона", “По следите на безследно изчезналите“ и много други.