Американската армия съобщи, че вчера е унищожила два патрулни катера, един кораб без екипаж и един дрон на йеменските бунтовници хуси над Червено море, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Подкрепяните от Иран бунтовници хуси, които контролират повечето райони в Йемен, изстреляха по-рано две противокорабни балистични ракети към Червено море, заяви Централното командване на въоръжените сили на САЩ (СЕНТКОМ). Няма материални щети и наранявания от тези ракети.

Мишена на хусите е бил товарният кораб "Вербена" в Аденския залив; попаденията са предизвикали пожар на борда на плавателния съд, съобщи по-рано СЕНТКОМ, цитирано от Ройтерс.

Един цивилен член на екипажа на кораба е тежко ранен, има и нанесени материални щети, се казва в съобщението на американските военни от по-рано.

Корабът "Вербена" за насипни товари, плаващ под флага на Република Палау, е собственост на Украйна и се управлява от полски екипаж, допълва СЕНТКОМ.

Товарният кораб е подал сигнал за бедствие и съобщил, че е бил засегнат от ракета на около 129 морски мили (близо 239 километра) източно от йеменския град Аден, докато е пътувал от Малайзия към Венеция. Това съобщи вчера британската компания за морска сигурност "Амбри".

Според британската компания плавателният съд е отговарял на "целевия профил на хусите".

Свързаните с Иран йеменски бунтовници хуси атакуват кораби в Червено море от ноември насам в знак на солидарност с палестинците в Газа. Досега те потопиха един кораб, отвлякоха още един, а при друго нападение убиха трима моряци.

Бунтовническата групировка контролира столицата и най-населените райони на Йемен.

Хусите вчера поеха отговорност за атаки, извършени с малки плавателни съдове и ракети срещу гръцки товарен кораб до йеменското пристанище Ходейда. В резултат на ударите корабът е започнал да се пълни с вода и е подал сигнал за помощ.