Трябва честно да заявим, че ситуацията с инцидента в атомната централа остава много сериозна, каза Кан в телевизионно обръщение, предаде БТА.
Той добави че положението не е оптимистично, но се надява, че със сплотени усилия японският народ ще преодолее кризата.

"Ние ще построим наново Япония от развалините. Трябва всички да споделяме тази решимост", призова Кан.

Енергийната компания "Токио илектрик пауър" (ТЕПКО) - оператор на "Фукушима 1", съобщи, че утре сутринта ще бъде възстановено подаването на електрическо захранване за блок 4 в централата.
Преди това бе съобщено, че в събота щe бъде пуснат и токът за блокове 1 и 2. Целта на тези операции е да се задействат водните охладителни помпи на трите реактора.

Японски инженери не могат да потвърдят дали повредените от земетресението атомни реактори в североизточната част на страната са под контрол, заяви Хидеохико Нишияма, зам.-генерален директор на японската агенция за ядрена и промишлена безопасност, предаде Ройтерс.
"Борим се срещу пожар, който не виждаме, като разпръскваме вода. Огънят не се разпространява, но все още не можем да кажем дали е под контрол", допълни той.

Говорител на Световната здравна организация каза днес, че организацията не възнамерява да въведе ограничения на пътуванията до Япония извън 30-километровата зона около АЕЦ "Фукушима-1". В този район радиационните равнища са се покачили незначително, но все още са много под абсолютните нива, смятани за рискови за общественото здраве.

От днес Европейският съюз осигурява въздушен мост с Япония, по който да бъдат превозвани помощите за пострадалата от катастрофалното земетресение и цунами страна, съобщиха от Европейската комисия.

Всички страни от ЕС са предложили съдействие, девет предлагат 100 000 одеала, казаха говорителите на комисията. (България също предлага одеала.) ЕС е готов да съдейства с технически средства за охлаждане на реакторите на пострадалите от трусовете АЕЦ, както и с осигуряването на наблюдение на радиационната обстановка.
На предстоящия в понеделник извънреден Съвет на ЕС по енергетика ще бъде обсъдено в подробности каква техническа и експертна помощ Европа може да предложи на Япония.

От ЕК уточниха, че за охлаждането на първи реактор в АЕЦ "Фукушима" ще бъдат необходими 357 дни.