Оръжието изпаднало на пода от якето на 17-годишния младеж, след което той спокойно го прибрал в раницата си. Съучениците му обаче го видели и съобщили на класния ръководител. Тя пък докладвала на директора и взели решение да уведомят полицията, предаде Дарик радио.

"Нямаше как да знаем дали не носи реално оръжие или играчка и директната конфронтация би довела до непредвидими последствия. След като в последния час се е държал нормално, не е показвал признаци на агресия и решихме да изчакаме. След училище си тръгнал с кола с някакво момче", разказа директорката Катерина Данаилова, цитирана от БГНЕС.

При проверка в квартирата на ученика криминалистите установили, че пистолетът е газов, а момчето няма необходимите документи за него. Оръжието е иззето. На младежа е съставен акт за административно нарушение и е настанен в Дома за малолетни и непълнолетни в Горна Оряховица. Родителите му били разведени. Майката работела в чужбина, а за бащата няма информация. Негов попечител е брат му, който живее в София.

По думите на директорката на училището Данаилова до момента дванайсетокласникът не е създавал неприятности и бил добър ученик.

Срещу момчето е образувана преписка за незаконно притежание на оръжие.

През април 2008 г. 15-годишният тогава син на олимпийския шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски - Пол пострада при инцидент след игра с газов пистолет, който лично внесъл в столичното 18 СОУ "Уилям Гладстон", където учеше. Тогава учителите обвиниха бащата в арогантно поведение, а той подаде оставка като общински съветник.