В бюджета на министерството има повишение с около 60 млн. лева, които са за изплащане на обезщетенията на пенсионираните и освободените от системата служители.

Парите за Министерството на отбраната и социалното министерство също са около 1 милиард лева. МТСП ще получи от държавата 917 120 800 лева, а предвидените разходи на ведомството са 951 270 800 лева.

Централно място в дебата заеха предложенията за увеличаване на приходите. БСП предложи алтернативен бюджет с 2 млрд. лв. повече приходи, отколкото е заложено. А Синята каолиция поиска да се гласуват с 900 млн. лева повече. И двете предложения бяха отхвърлени, въпреки подозренията на редица експерти, че приходите в новия бюджет са подценени. По-високите приходи, които опозицията предлага, "ще бъдат изпълнени, ако НАП спре да се занимава с несвойствени задачи да лети с хеликоптери", заяви депутатът Пламен Орешарски.

Депутатите отхвърлиха предложения от левицата, ДПС и Синята коалиция за увеличаване на парите за образование, здраве и култура. Това бе другата най-дискутирана тема в пленарна зала.

Резервът на НЗОК ще бъде използван за харчове извън системата на здравеопазването, става ясно от текстовете на Закона за държавния бюджет, съобщи БГНЕС. Зам.-финансовият министър Владислав Горанов обясни, че с резерва на касата от около 1,5 млрд. лева ще бъдат финансирани държавни разходи, като от парите ще има и за здраве, и за други пера. Според него това е по-добрият вариант от вземането на заем, който ще струва до 100 млн. лева допълнително на държавата от лихви.

Хасан Адемов от ДПС и Мая Манолова от левицата възразиха срещу предвидения трансфер от 340 милиона лева от НЗОК към бюджета на здравното министерство.