Той каза това на пресконференция по повод годишнината от преврата в Турция,
която се отбелязва утре.

Според него това деяние е целяло да потъпче конституционния ред в страната и Гюлен чрез своята организация е планирал и извършил това. Гьокче каза още, че това е организация, която следва култ към личността на лидера, изискваща пълно подчинение.

"За да се справим със заплахата за националната сигурност, беше въведено извънредно положение. Извънредното положение няма да продължава вечно и никой не желае това, но когато има преживяна такава голяма травма всяка държава разполага с легитимното право да взема мерки", коментира посланикът, цитиран от БТА.

По думите му управляващите в Турция се опитват да постигнат точния баланс между свободите и нуждата от сигурност и са решени да укрепят своите демократични основи, борейки се с враговете на демокрацията с още повече демокрация.

Гьокче даде пример, че е създадена анкетна комисия, която разгледа жалби срещу неправомерно задържане и уволнение. Според него би било грешно опитът за преврат в Турция преди година да се характеризира като военен, а става дума за тайна организация от терористичен характер, проникнала в различни структури.

Посланикът обясни, че се води разследване срещу 169 хиляди души. Около 50 хиляди от тях са били задържани и арестувани и срещу тях е започнало съдебно производство. Останалите от разследваните лица бяха освободени, тъй като се сметна ,че срещу тях няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинение, заяви той. По думите му не са верни съобщенията за стотици хиляди арестувани.--

В отговор на въпрос той беше категоричен, че турското правителство не подпомага български партии. Още по време на изборите у нас от Анкара отхвърлиха обвиненията, че призовават да се гласува за ДОСТ, въпреки че лично посланикът влезе в кадър на техен президборен клип, а и имаше няколко такива изказвания от високопоставени членова на турското правителство.

Във връзка с отношенията на Турция с ЕС Гьокче коментира, че има трудности, но нищо непреодолимо.

"В крайна сметка съм убеден, че разумът ще надделее и проблемите ще бъдат изчистени", подчерта дипломатът.