Представители на словенското правителство в последно време посещават гранични райони и предлагат на жителите 45 000 евро на човек или малко по-малко от 100 000 евро за четиричленно семейстнво, ако решат да се изселят от дома си, който е на хърватска територия.

Къщата остава собственост на семейството. Тези, които се изселят, имат възможност са избират къде в Словения да живеят.

Поради международното право и значението на определянето на държавната граница премиерът Миро Церар призова хърватския премиер Андрей Пленкович да назначи междудържавна комисия, която да определи сухопътната граница и да направи корекции на местата, където е възможно.

Арбитражното решение за границата между Словения и Хърватия ще влезе в сила, когато правителството вземе решение за картографско представяне на положението и то бъде вписано в кадастъра.

Преди дни стана ясно, че словенското министерство на външните работи подготвя жалба срещу Хърватия за неспазване на решението на международния арбитражен съд по спора за границата между двете страни в Пиранския залив. 

Словения и Хърватия спорят за границата от обявяването на независимостта си през 1991 г. Двете страни се съгласиха на арбитраж през 2009 г., но Хърватия се отказа от него през 2015 г., след като бе разкрито, че словенски представители са лобирали пред съдиите да вземат решение в тяхна полза.

Постоянният арбитражен съд в Хага постанови през юни, че по-голямата част от спорния Пирански залив принадлежи на Словения, която със специален акт получи и коридор през хърватските териториални води към международни води. Загреб обаче отказва да признае решението на арбитражния съд.