По думите му те ще лишат много от сънародниците ни в чужбина от основно право.

"Този Изборен кодекс лишава определена категория български граждани, каито би трявало да възприемаме като неразделна част от българската гражданска нация, от право на глас. Българските граждани, които живеят в Република Турция, възприемат тези дискриминационни текстове като своеобразно продължение на така наречения Възродителен процес", каза Местан на пресконференция, цитиран от БНР.

По думите му, ако комунистическият режим, прогонвайки физически близо половин милион български граждани извън пределите на страната за години, то Изборният кодекс извършва друго тежко престъпление - опитва се да ги отчужди и откъсне от българската нация чрез прекъсване на естествената им духовна връзка с родината.

Местан допусна възможността това да доведе до възраждане на изборния туризъм, при който в деня на вота избиратели от Турция идват в България с автобуси.

По думите му отговорността за това е както на Патриотичния фронт, които прокараха тези промени, така и на ГЕРБ, БСП и АБВ. Според него ДПС също е отговорна, тъй като подкрепи отпадането на изборен район в чужбина.

Местан смята, че всичко това се прави, за да навреди на новата му партия.

Той изрази подкрепа за идеята за сезиране на Конституционния съд по изборните промени.

И изтъкна, че сега на изпитание е поставен президентът Росен Плевнелиев, защото "са малко възможностите да поправим тази грешка на 43-то НС.

"Държавният глава не се нуждае от ничий призив, разчитам на него като доказан демократ, като обединител на нацията, а българската нация включва етническите и религиозни различия", добави бившият лидер на ДПС по повод настояването Плевнелиев да наложи вето на Изборния кодекс, цитиран от БТА.

Въпроси около президентските избори

На въпрос дали са верни появили се в общественото пространство твърдения, че ще се кандидатира за президент Местан отговори, че този въпрос не е обсъждан в партията.

"При всички случаи ДОСТ ще има активна позиция във връзка с президентските избори, независимо в каква форма ще участва. Няма да се водим от никакви комплекси", каза още той по повод това дали все пак ще имат своя кандидатура или да подкрепят друга кандидат-президентска двойка.

Съдът да реши безпристрастно за регистрацията на ДОСТ

По отношение на предстоящото решение на Софийския градски съд за регистрацията на новата му партията Местан изрази убедеността си, че "съдът няма да се поддаде на националистическите страсти и ще отсъди безпристрастно". Според него ДОСТ ще бъде регистрирана, защото всички предоставени документи покриват изискванията на закона.

Той уточни, че от 9180 нови членове на партията всички са български граждани с постоянен адрес в България, като не повече от 500 от тях живеят извън пределите на страната.

Вчера ДОСТ стана първата партия, заради която бе извършено публично разпределение на делото.

Още за Възродителния процес

Лютви Местан призова към висока политическа култура по повод предстоящите мероприятия във връзка с "Майските събития" от 1989 г. По думите му "никой на никого не може да забрани да изрази своята почит към жертвите на "Възродителния процес", а в каква форма отделните политически сили ще направят това е тяхно право и решение.

"Крайно време е тези майски събития да влязат в празничния календар на България, саможертвата на българските турци е за българската демокрация", добави лидерът на ДОСТ.