Цветанов гостува днес на жителите на харманлийското село, които дадоха курбан за здраве за годишнината от наводнението на село Бисер на 6 февруари миналата година, предаде БТА.
Тогава скъсана стена на язовир Иваново погуби 11 души и остави без дом няколко десетки семейства. Потопът  взе 6 жертви, събори близо 50 къщи и унищожи десетки стопанства.
След бедствието БЧК обяви кампания за набиране на средства за пострадалите. В банковата сметка на червенокръстката организация постъпиха 2 320 715 лв. На 26 юли м. г. бяха изградени първите десет къщи в с. Бисер.

Цветанов обясни, че основната задача, която трябва да бъде изпълнена, е изграждането на още 24 къщи на мястото на разрушените от водната стихия. Той се надява, че ще бъде подновена дарителската кампания на БЧК за осигуряването на необходимите средства за построяването на сградите.
"За една година бяха построени 32 къщи и хората са доволни", отбеляза министърът.
С европейски средства ще бъде изградена и канализация на селото.

Година след бедствието разследването по случая все още не е завършило и, според министър Цветанов, това е неприятно. По думите му в България разследванията и правораздаването са доста продължителен процес и нямат тази ефективност, която може да изиграе превантивна роля.
Сред гостите на ритуала бяха министърът на отбраната Аню Ангелов и председателят на БЧК Христо Григоров.

Времето няма да заличи спомена за ужаса, казаха хората в Бисер година по-късно. "Стресът не може да изчезне. Още не мога да се подпиша. Не мога да си напиша цялото име", припомня си ужаса жител на селото пред камерата на БНТ, а друг допълни: "Вода, ужас от хората, дето пищяха. Какво да си спомням? Падат огради, къщи".

"Самите хора се промениха. Това е много лошо преживяване за тях и няма как да не ги промени", каза Златка Вълкова, кмет на с. Бисер.

Възрастните хора в селото настояват виновните за потопа да бъдат наказани. 

В близкото село Динево казват, че са подминати от държавата. Наводнението и там е причинило много щети.
"При нас така и не стигна никаква държавна помощ. Бяха изпратени само дрехи, които раздадохме на хората. Минаха комисии от общината, но само на две семейства бяха отпуснати по 325 лева", коментира Димитрия Желева, кмет на селото.

Според местните хора всеки нов дъжд и сняг връща отново спомена за
ужаса от преживяното бедствие.