В тях участваха още само лидерите на ГЕРБ и ДПС, защото Волен Сидеров е в Москва. Самопокани се и Николай Бареков.

Разговорите, продължили два часа и половина, започнаха в 12 часа в зала „Запад” на Народното събрание при закрити врата за журналисти.

След приключването им Станишев обяви, че е постигнато съгласие за три решения.

Първото е за датата на вота, която ще съвпадне с големия мюсюлмански празник Курбан байрам, започващ на 4 октомври.

Ако датата 5 октомври бъде одобрена от президента, той трябва да разпусне парламента най-рано два месеца преди това, тоест - на 5 август.
Не стана ясно обаче кога правителството ще подаде оставка и кога ще започне съставяне на служебен кабинет.

Пред журналисти лидерът на ДПС уточни също, че ако изборите бъдат насрочени за 5 октомври, в Конституцията е разписано, че кабинетът трябва да подаде оставка два месеца по-рано, но прогнозира, че това може да се случи и преди това.

Преди консултациите Бойко Борисов заяви, че продължава да настоява изборите да са в средата на септември, най-вероятно на 14-и. Той държеше на на това, въпреки че президентът поиска да се спази уговорката от КСНС за една от трите договорени там дати - 28 септември, 5 октомври и 12 октомври.

След консултациите днес обаче се оказа, че Борисов няма нищо против изборите да са през октомври. Той дори заяви:

"Поради това, че никой не каза, защото на 4-и бил религиозен празник на мюсюлманите, се предлагаха други дати. Аз затова предложих 5-и, защото в ГЕРБ има много български мюсюлмани, така че не виждам никакъв проблем да се направят и на 5-и".

Попитан дали ДПС е направило компромис с тази дата, Лютви Местан отвърна, че има такъв нюанс, но не иска да поставя нарочен акцент върху това. Той посочи, че празникът ще е минал. Ако беше предстоящ празник, тогава би имало проблем с религиозни чувства и колегите биха проявили разбиране, обясни Местан.

Второто решение е - лидерите на парламентарните сили да възложат на председателя на парламента Михаил Миков да предложи на Росен Плевнелиев свикване на нови консултации - за приоритетните закони, които правителството и парламентът трябва да приемат. 

Третото решение, добави лидерът на БСП, е: 

"Партиите, които участваха в консултациите, ще подкрепят всички действия на държавата, на нейните институции, за гарантиране стабилността на банковата система.

По-рано от МВР и БНБ обявиха официално, че слухове опитват да разклатят банковата система и е започнало разследване кой стои зад тях.

АНКЕТА: Ще гласувате ли?