Това съобщиха световните агенции, на които се позова БТА.
В сряда екипи на компанията изляха достатъчно земна маса в кладенеца Макондо, за да преодолеят натиска към повърхността на петрола и газа в находището и да ги изтласкат в подземния резервоар.
Сега "Бритиш петролиъм" трябва да изчака поне един ден, за да се втвърди циментът.

Според компанията приключилата днес операция "статичен удар" може да е достатъчна, за да запуши окончателно находището, но въпреки това тя възнамерява да излее още земна маса и цимент през допълнителен кладенец по-късно този месец.

"Това не е краят, но поне е сигурно, че в околната среда вече няма да изтича петрол", заяви адмирал Тад Алън, който ръководи операцията по запушването на кладенеца от страна на американското правителство.

След успешно приключилата операция "статичен удар" находището ще бъде окончателно запушено в операция "придънен удар", при която през нов помощен кладенец, който се все още не е прокопан, ще се излее земна маса и цимент на дълбочина около 4000 метра под морското дъно. Прокопаването на спомагателния кладенец може да се възобнови най-малко 24 часа след приключилото тази нощ циментиране, а изливането на твърда маса може да започне от пет до седем дни след това.