Тя ще получи престижна германска литературна награда, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Антиутопичният роман "Историята на прислужницата" (1985 г.) от Маргарет Атууд се върна в списъка на бестселърите, след като по него беше заснет сериал. Той е за тоталитарно бъдеще, в което млади момичета се изпращат в сексуално робство на богати семейства.

Избирането на Доналд Тръмп за президент приближи сюжета до действителността заради опитите в някои щатове да бъде ограничено правото на жените да правят аборт.

"По-близо сме до 30-те години на миналия век, отколкото когато и да било след това", каза Маргарет Атууд на пресконференция, като направи паралели с фашистките и комунистически режими в части от Европа.

"Хората в Европа гледаха на САЩ като на пример за демокрация, свобода, откритост и не искаха да повярват, че нещо такова може да се случи там. Сега обаче времената се променят и аз съжаление става все по-възможно да мислим по този начин", добави Маргарет Атууд.

Тя присъства на Франкфуртския панаир на книгата, за да получи Наградата за мир от Германската асоциация на книгоиздателите и книгоразпространителите утре. Тя й беше присъдена за "политическата интуиция и прозорливост, когато става въпрос за опасни скрити тенденции и течения".

Сред предишните лауреати на наградата са Орхан Памук, Сюзан Зонтаг, Амос Оз, Вацлав Хавел. Миналата година я спечели Каролин Емке.

Маргарет Атууд спечели наградата "Букър" за романа "Слепият убиец" през 2000 г.

Други нейни популярни романи са "Ясновидката", "Наричаха я Грейс", "Одисеята на Пенелопа". Тя е написала повече от 40 книги - романи, поезия, есета.