Така бившият финансов министър в правителството на Иван Костов отговори на намеренията на правителството да увеличи заплатите на учителите.

„Ние ще дадем повече заплата на учителите, но ще се увеличи ли качеството – аз съм сигурен, че няма, защото не се търси връзка между пари и резултат”, допълни Радев пред bTV.

Според него трябва да се разработи задание за системата на образованието, което да гарантира по-добри резултати. Така повечето пари ще бъдат оправдани, смята той.

По повод предвидения бюджет за здравеопазване, Радев каза, че трябва да се изготви ефективен начин за разходването му.

„Няма ефективност и контрол. Един направи нещо – другият го хвърли в кошчето и започва наново. Там трябва да се приеме една концепция и да се спазва. Така се пилеят парите на данъкоплатеца по безобразен начин”, категоричен бе финансистът.

По думите му цялата публична сфера е раздута безумно. Той сметна, че държавата дава на здравеопазване 4 млрд. лева и пациентите дават още 4 млрд., като в нито една сфера няма толкова пари.

"Има конкретни лобита, то е видимо с просто око", подчерта Радев.

Във връзка с протестите на полицаите той изтъкна, че в МВР така и не е направена реформа и няма как 95% от разходите да са за заплати.

Радев коментира още, че 510 лева минимална работна заплата е възможна, но въпросът е какъв резултат ще се постигне с нея. Според него той няма да е много добър за бизнеса.

Бившият министър определи минималните осигурителни прагове като отживелица. По думите му минималните заплати и прагове не трябва да се определят административно, а чрез формула с конкретни и обективни параметри.

Той прогнозира, че Бюджет 2018 ще бъде спокоен и рутинен.

„Той ще даде спокойствие в събирането и изразходването на публични средства”, категоричен е Радев.

Във връзка със заявката на БСП да пусне алтернативен бюджет Радев пък каза:

„Държавният бюджет е инструмент на управлението, а не на опозицията.
Конституцията е много категорична – бюджетът се изготвя и внася от Министерския съвет, никой друг няма право на самоинициатива”.

По думите му идеята на левицата е да пошуми месец-два по телевизионните студия.