Вчера, по време на своето годишно изявление на живо пред руснаците, президентът направи внушение, че инвестиционната банка стои зад германския вестник, който е в основата на международното разследване.

Путин заяви, че информациите за офшорни сметки в Панама са "провокация" и че "Зюддойче цайтунг" е задължен на "Голдман Сакс". По думите му първата публикация на "Панамския архив" се появила в изданието, което било част от медиен холдинг, принадлежащ на щатската банка.

"Може да изглежда странно, че те не публикуват недостоверни информации за офшорки - впечатлението е, че информацията е достоверна, че е подготвена даже не от журналисти, а по-скоро от юристи", каза още Путин.

От "Зюддойче цайтунг" вече го опровергаха. Вестникът няма никаква пряка или косвена връзка с "Голдман Сакс", обяви управляващият директор Щефан Хилшер. Вестникът е дъщерно дружество и 100% собственост на издателство Süddeutscher Verlag. То, от своя страна, е контролирано от холдинга Südwestdeutschen Medienholding (SWMH) - 81.25%, а останалите 18.75% са на мюнхенската фамилия издатели Фридман.

Днес говорителят на Путин - Дмитрий Песков, се извини и заяви, че по-скоро ставало дума за грешка на съветниците и за негов личен пропуск при подготвянето на държавния глава за годишната му среща на живо с руснаците.

"Имаше информация, която не е била проверена и препроверена преди да я дадем на президента. Извинихме се на банката и ще се извиним на изданието", допълни той, цитиран от Ройтерс.

Какво още каза Владимир Путин в пряката линия