"Днес е много голям ден в българската енергетика" - това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на днешното редовно правителствено заседание.

Думите му са по повод зареждането на 43 касети на "Уестингхаус" в Пети блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Това не са просто 43 касети, това е факт, че имаме диверсификация в енергетиката", заяви Главчев. Според него това означава поне три неща в енергетиката - надеждни доставки, енергийна сигурност и безопасност на експлоатацията.

Димитър Главчев подчерта, че постигнатото е плод на 20-годишни усилия на много правителства. "На нас се падна честта да финализираме първия етап на този процес, който продължава заедно с избора на алтернативно гориво и за 6-и блок на атомната електроцентрала, за който имаме подписан договор с френската фирма "Фраматом", посочи той.

По-рано днес Главчев присъства на церемония по повод внедряването на алтернативен тип гориво в пети блок на централата. В церемонията участваха и служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен, представители на фирмата "Уестингхаус Електрик Швеция АВ", която достави ядрено гориво, произведено в САЩ, за пети блок и други. 

"Никога не е обсъждано изпращането на български войници в Украйна"

В началото на заседанието на МС служебният премиер за пореден път напомни, че никога не е обсъждано изпращането на български войници в Украйна. Той подчерта, че провелата се в София пролетна сесия на Парламентарната асамблея на НАТО е дала "възможност на някои пак да покажат възможностите си по повод на хибридни атаки и дезинформация".

"Упорито се разпространи слухът, че България ще праща войници в Украйна, което, естествено, няма нищо общо. Самият главен секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че не само България, но въобще НАТО като алианс няма такива намерения. Никога не е обсъждано нещо подобно", подчерта Главчев.

"Съобщавайки истината, това е най-добрият начин да се предотвратяват такива атаки и да се борим с дезинформацията", коментира служебният министър-председател. Той призова да се слуша какво говорят експертите. "Ние, като екип и като правителство, винаги сме насреща да казваме каква е действителността. Това е най-добрият начин да се борим с дезинформацията - прозрачността", допълни още Димитър Главчев, цитиран от БТА. 

Парите за пострадалите от наводненията карловски села - възможно най-скоро

Освен слуховете за български войници в Украйна и внедряването на алтернативен тип гориво в 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", Главчев коментира и искането на кмета на Карлово за по-скорошно изплащане на средствата за щетите от наводнението в няколко села в района през 2022 г.

Служебният премиер повтори, че в максимално кратък порядък ще се събере Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет и ще се види какви са възможностите да се предоставят средства във връзка с бедствието в община Кралово.