Правителството възложи на министъра на културата Найден Тодоров в най-кратък срок да проучи възможността и стартира процедурата за закупуването на родната къща на Димитър Талев в Прилеп. Около това се обединиха министрите от служебния кабинет на премиера Димитър Главчев по време на оперативното си заседание вчера, съобщиха от МС.

Има взето решение за придобиване на имота от страна на българската държава още през юни 2023 г., но досега не са предприети никакви конкретни действия. Това е и причината темата формално отново да влезе в дневния ред на изпълнителната власт. Конкретният повод за решението на Министерския съвет е информацията за срутване на част от къщата, която от години се руши и състоянието й е в изключително лошо състояние.

Проблемът е, че към момента само собственичката на 2/3 от имота е обявила готовност да продаде своята част, като през 2023 г. цената, поискана от нея е 100 000 евро. Другата 1/3 обаче принадлежи на друг собственик, който категорично отказва да продаде дела си на българската държава.

"Това е въпрос, който не бива повече да се отлага във времето. Трябва да се намери спешно решение, да се предприемат всички действия, за да спасим къщата на големия български писател, включително и по дипломатически път. Дължим го на децата си, къщата трябва да бъде опазена, реставрирана и превърната в музей", категоричен бе премиерът Димитър Главчев.

Вчера и вицепрезидентът Илияна Йотова излезе с коментар по казуса. "Един от примерите за неглижирането на културно-историческото ни наследство от страна на държавата е къщата на Димитър Талев в Прилеп. От юни 2023 г. има решение на Министерския съвет държавата да закупи този имот. Към момента не е направено нищо, а същевременно хора, които мразят България, разбиват с чукове тази българска светиня", заяви тя, цитирана от БТА. 

Партия "Възраждане" пък подаде сигнал до Районната прокуратура в Пловдив срещу издателя и кандидат-депутат от ПП-ДБ Манол Пейков за финансови злоупотреби, който повече от година събира пари за родната къща на Димитър Талев. През 2023 г. той стартира дарителска акция по закупуването на дома на бележития български писател в Прилеп. В социалната мрежа Фейсбук Пейков публикува пост, в който беше упомената банкова сметка за набиране на средства. Постът за кратко събра подкрепа от 5000 души и имаше над 4000 споделяния. За изключително кратък период от време в лична негова сметка постъпиха средства от дарения в размер на над 200 000 лв. 

Според партията на Костадин Костадинов, депутатът от ПП-ДБ е обвиняван от роднини на Димитър Талев, че е злоупотребил с парите за къщата на покойния писател и че няма намерения да я купува или нарочно бави сделката. Още през есента на 2023 г. наследниците на Талев са организирали протест пред Министерството на културата заради бездействието на държавата по казуса с родната къща на писателя в Прилеп. Тогава са попитали за пръв път Манол Пейков какво се случва с парите, събрани още през април м.г. през фондацията му от дарения от българи, в размер на над 200 000 лв.

От "Възраждане" настояват да бъде извършена проверка, дали има състав на престъплението "измама" и как е разходвана сумата за над 200 000 лв.

Междувременно в профила си във Фейсбук Манол Пейков обяви, че сделката за закупуване на сградата в град Прилеп е трябвало да се случи за един ден, но се е проточила във времето заради различни пречки.

"Най-напред адвокатът, с когото работих четири месеца, се отказа тихомълком да си сътрудничи с мен (като първо ми намекна, че го притискат, а после просто спря да ми вдига телефона); сетне като ми създаваха месеци наред пречки пред откриването на сметка в македонска банка (всъщност - което е още по-удивително! - в македонски клон на българска банка). И най-накрая, докато (най-сетне!) съм буквално пред подписването на финален договор и превеждане на парите за придобиване на имота - чрез вандалско нахлуване в къщата и разрушаване на част от покрива и фасадата", написа Пейков.

Той обаче е категоричен, че събраните дарения са налични в сметката му и от тях не е разходвана нито стотинка.