Гласуването на резолюцията на ООН за 30-годишнината от клането в Сребреница сътвори скандал на наша почва и изправи един срещу друг основните опоненти на политическия тепих. От ПП-ДБ обвиниха, че служебният премиер Димитър Главчев се е поддал на натиска на Бойко Борисов и Делян Пеевски, като е поискал страната ни да не подкрепи документа, който е в ущърб на Сърбия, която пък е приближена до Русия. От ГЕРБ отвърнаха, че не се месят на служебния кабинет и политическите им противници целят предизборни дивиденти с този сюжет. А от Външно министерство отрекоха всякакви внушения, че българската позиция е претърпяла промяна.

С документа ООН обяви 11 юли за международен ден за почитане на жертвите от геноцида и осъди отричането му като исторически факт, включително отговорните за това в Сребреница.

Скандалът у нас тръгна от публикация в "BIRD", в която се твърди, че страната ни, която е съавтор на документа, е сменила позицията си на подкрепа в последния миг след настояване от страна на българския премиер. Постоянният ни представител в ООН Лъчезара Стоева е имала указания да подкрепи документа, но ден преди вота е получила грама от премиера Главчев да гласува с "въздържал се".

Сред аргументите му е желание за избягване на напрежението в нашия регион, в унисон с позицията ни, че твърдо държим на евроинтеграцията на Западните Балкани. Стоева обаче отказва да се подчини на министър-председателя и подкрепя резолюцията, като отговаря, че обрат на българската позиция в последния момент ще накърни авторитета на държавата. "BIRD" публикува факсимилета, за които твърди, че са на разменените грами между посланичката ни и министър-председателя.

Според източници на сайта за разследвания до обрата в позицията на правителството се е стигнало след комуникация между Александър Вучич и Бойко Борисов, по време на която на бившия премиер е било припомнено, че Сретен Йосич скоро излиза на свобода. 

Снимка: МВнР

Външно министерство отрече твърденията на сайта и ги нарече внушенията, а изтичането на грами определи като хибридна атака.

"България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница и е участвала във всички инициативи, свързани с тяхното възпоменаване", се посочва в позицията на МВнР.

Динамиката при осъществяване на дипломатическата служба и формирането на позиция е свързана с множество "работни" варианти, които непрекъснато еволюират в процеса на формиране на националната позиция на страната ни. Важна е официалната позиция, а до нея се стига след становища на експерти от ресорните структурни звена на Министерството на външните работи, които включват различни комуникационни канали, посочват оттам.

Разпространената грама до Постоянното представителство на България към ООН в Ню Йорк не съдържа окончателните указания към посланик Лъчезара Стоева.

Документите, изтекли в интернет, са само част от процеса на взимане на решение и те не представят неговата цялост. Това само създава почва за спекулации, интерпретации и манипулации по темата.

Изтичането на служебна кореспонденция и безогледното й разпространение в публичното пространство може да се окачестви само като елемент на хибридна атака, заявяват още от Външно министерство.

Темата се употребява политически в условията на предизборна кампания и това вреди на интересите на България.

Служебното правителство се разграничава категорично от всякакви опити за внушения, свързани с промяна на геополитическата ориентация на България. С действията си правителството доказва всекидневно, че страната ни следва неотклонно европейския си път и перспектива, се посочва в позицията.

Тя дойде, след като от ПП-ДБ атакуваха опонентите и обвиниха ГЕРБ в колаборация със сръбския премиер Александър Вучич.

"Изпълняващият безотказно указанията на Борисов и Пеевски служебен премиер и външен министър няма мандат да подменя външнополитическата посока на България и да подкрепи проруската външна политика в ООН. Димитър Главчев и съветниците му трябва да съзнават, че конструктивното развитие на Западните Балкани не може да мине през замитане под килима на геноцида от Сребреница. Равноотдалечената и обединителна позиция на България няма как да се изразява в заличаване на паметта за убитите над 8000 босненски мъже и момчета", заявиха от коалицията.

Изключително притеснително и безпрецедентно е поведението на служебния премиер и външен министър Димитър Главчев, ако наистина се е поддал на натиск от Сърбия, коментира с днешна дата Стефан Тафров от ПП-ДБ по БНТ, който е бивш наш посланик в световната организация със седалище Ню Йорк.

"Служебният премиер Главчев трябва да каже дали и под чие давление е настоявал за промяна на българската позиция за Сребреница в ООН. Девет години съм представлявал България в ООН, но такъв прецедент няма досега. Никога България не е оттегляла съавторството си на резолюция, а и изобщо това не е практика в ООН, защото е много позорно", категоричен бе Тафров. И добави, че очаква Главчев да обясни дали изтеклите документи са автентични.

"Сръбският президент Вучич, стоял в залата на ООН увит в сръбското знаме, лично е заявил, че пет минути преди гласуването е очаквал България да се въздържи. Явно някой на висока позиция у нас му е обещал нещо", добави Тафров.

От партията на Бойко Борисов отрекоха обвиненията и реагираха в лицето на бившия външен министър Даниел Митов.

"ГЕРБ не се намесва в работата на служебния кабинет и няма такива намерения", заяви заместник-председателят на партията във видеообръщение, изпратено до медиите.

"Интерпретациите по този тема са на политически партии, които губят обществено доверие и смятат, че връщането към определени наративи ще им донесе успех", заяви Митов по адрес на ПП-ДБ. Той подчерта, че тезите им не кореспондират с реалността и те сами ще го видят на 9-ти юни.

"Точно тези партии успяха да изберат президента Румен Радев, гласуваха "против" Ф-16 и "против" американските ядрени централи. Точно тези партии пълнеха хазната на Путин в продължение на години през дерогацията за внос на руски петрол", добави Митов.

Заместник-председателят на ГЕРБ припомни още, че посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Босна и Херцеговина през 2017 г. е първото на ниво министър-председател в двустранните отношения и е част от интензивните усилия на България да съдейства за евроатлантическата интеграция на всички страни от Западните Балкани.

"Аз, като външен министър, съм подписвал възпоменателната книга в Сребреница. Позицията на ГЕРБ не подлежи на никакво съмнение по този казус", категоричен беше Даниел Митов.