Най-голямото учение на Сухопътните войски за тази година "Тракийски воин - 24" вече започна на полигоните "Ново село" край Сливен и "Корен" край Хасково, с участието на военни от няколко държави, в това число от САЩ и Италия, в рамките на многонационалната бойна група на НАТО. 

В учението участват над 2000 военнослужещи и до 700 единици техника. Освен 2-ра механизирана бригада като основен обучаем, от състава на Сухопътните войски в учението участват щаб на дивизия, сформиран от Командването на Сухопътните войски, подразделение от 61-ва механизирана бригада, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен, противотанков дивизион и реактивна батарея от състава на 4-ти артилерийски полк - Асеновград.

Всички снимки вижте тук>>

Тук са още инженерна рота от 55-ти инженерен полк - Белене, рота за специална и санитарна обработка. В учението са включени още огнеметно-димов взвод и отделения за радиационно и химическо разузнаване от 59-ти батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология - Горна Оряховица, разузнавателна рота от 1-ви разузнавателен батальон - Свобода, алпийска рота от 101-ви алпийски полк - Смолян, 78-ми батальон за осигуряване и батальона за комуникационно-информационна поддръжка - София и логистичен модул от 110-ти логистичен полк - Пловдив.

Снимка: МО

Участва и личен състав с летателна техника за непосредствена авиационна поддръжка и авиомедицинска евакуация от Военновъздушните сили, формирования от Многонационалната бойна група на НАТО в България, екипи от Военномедицинска академия, служба "Военна полиция", преподаватели и слушатели в редовна и задочна форма на обучение във Военна академия "Георги Раковски", както и офицери и курсанти от Националния военен университет "Васил Левски" и екип за гражданско-военно сътрудничество от армията на САЩ.

Снимка: МО

По време на "Тракийски воин - 24" ще бъдат проведени бойни стрелби с механизирани, танкови и артилерийски формирования, стрелби със средствата за непосредствена авиационна поддръжка, както и стрелби с ракетна система за залпов огън "Хаймърс" от 181-ви артилерийски полк от Националната гвардия на щата Тенеси от САЩ.

Ще бъдат използвани терминалите на сателитната мрежа Starling на Мъск, както и безпилотните летателни средства в маневрените формирования от Сухопътните войски.

Многонационалната бойна група на НАТО в България участва с формирования от Италия, Албания, Гърция, Северна Македония, Хърватия, Черна гора и САЩ на учебен полигон "Ново село".

В рамките на "Тракийски воин - 24" от 1 до 3 юни на полигон "Корен" ще се проведе тактическо учение с бойна стрелба "Ответен удар - 24" с формированията на 2-ра механизирана бригада, а в последния ден - 4 юни, ще се проведе Ден за демонстриране на способности, уточняват от Министерство на отбраната.

Снимка: МО

Приключи и друго учение, съвместна подготовка между силите за специални операции на България и на САЩ. Тя се проведе в Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и в нея участваха формирования от 1-ва, 68-а, 86-а и 3-а група "Специални сили" на СКСО и 20-а група за специални операции от Съвместното командване на специалните операции на САЩ, информират от военното ведомство.

Снимка: МО

Целта на подготовката беше усъвършенстване на способностите при съвместно отработване на задачи между тимовете в рамките на занятия по огнева, инженерна, свързочна, военномедицинска и тактико-специална подготовка, с акцент на тактически действия в градска среда и затворени пространства.

Военнослужещите обмениха опит по отношение на използваните стандартни оперативни процедури за проникване в сграда, освобождаване на заложници и планиране на специални операции.

Съвместната подготовка на специалните сили на България и на САЩ завърши с двудневно тактическо учение на тема "Разузнаване и провеждане на специална операция за освобождаване на заложници".

На церемонията за финал на триседмичната подготовка командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев похвали "демонстрираната отлична сглобеност на съвместните екипи", в присъствието на офицери от Офиса за отбранително сътрудничество към Посолството на САЩ в България.

Снимка: МО