Русия концентрира сили край северната част на украинската Харковска област, откъдето по-рано този месец започна настъпление, но все още няма достатъчно бойци, за да осъществи мащабна офанзива в района, съобщи главнокомандващият украинската армия генерал-полковник Олександър Сирски, цитиран от Ройтерс и БТА.

Украйна съобщи, че е стабилизирала фронта в североизточната Харковска област, където руските сили на 10 май започнаха настъпление през границата, което разкри нов фронт във войната. Това накара Киев да изтегли сили от други части на линията на бойно съприкосновение.

Генерал-полковник Сирски заяви, че Русия продължава да изпраща допълнителни полкове и бригади от други райони и от тренировъчни полигони, за да увеличи присъствието си по двете основни направления на атака в северната част на Харковска област.

Това включва района между селата Стрилеча и Липци и околността на граничния град Вовчанск, където в момента се водят улични боеве.

"Тези сили в момента са недостатъчни за широкомащабно настъпление и пробив на отбраната ни", заяви Сирски в социалната мрежа "Телеграм".

Той заяви, че "създаването на запас от боеприпаси" от Украйна също е намалило настъпателните способности на руските сили.

Думите му предполагат, че острият недостиг на артилерийски снаряди на Киев е облекчен, откакто след месеци забавяне през април САЩ най-сетне одобриха голям пакет помощ за Украйна.

Русия е съсредоточила настъплението си предимно в източната част на Украйна, където силите ѝ бавно напредват, след като през февруари превзеха град Авдеевка в Донецка област.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пък коментира вчера, че доставяните американски оръжия помагат за стабилизирането на украинската фронтова линия.

Междувременно една от държавите членки на ЕС - Италия, вече обяви какво ще прави след декларацията на НАТО за разрешение на изпращане на западни оръжия за украински удари на руска територия. Вчера ста ясно от думите на Жозеп Борел, че една-две страни са готови на вдигане на ограничението, останалите размишляват все ооще, но всяка държава членка ще вземе за себе си решението.

"Италия никога няма да изпрати войски в Украйна и никои от оръжията, които е предоставила на Киев, не трябва да бъдат използвани на руска територия", заяви днес италианският министър на външните работи Антонио Таяни, цитиран от Ройтерс.

"Всички оръжия, които заминават от Италия (за Украйна), трябва да бъдат използвани вътре в Украйна", каза Таяни в интервю, излъчено по обществената телевизия РАИ (RAI), цитиран от БТА.

Под ръководството на премиера Джорджа Мелони Италия е твърд поддръжник на Украйна, но Рим никога не е разкривал подробности за военната си помощ, отбелязва Ройтерс. Таяни също така отхвърли възможността бившият италиански премиер и управител на Европейската централна банка Марио Драги да стане следващият председател на Европейската комисия.

"Драги не е (официален) кандидат и не принадлежи към никое (европейско) политическо семейство... Смятам, че това е сложен въпрос", посочи той.