В навечерието на този 14-ти поред разговор бяха постъпили около два милиона въпроса към Путин. Въпроси се задаваха и след началото на изявленията му – по телефона, със SMS и по интернет.

Отговорите са предимно кратки, те се излъчват едновременно по три тв канала и три радиостанции.

Този път директното общуване на президента с руснаците продължи 3 часа и 39 минути. Рекордната досега „Пряка линия“ беше през 2013 година, когато той отговаряше 4 часа и 48 минути.

Днес Владимир Путин влезе в залата в 12.00 ч. За първите два часа той отговори на над 40 въпроса. Първите въпроси бяха за пътищата, и за цените, и за руската икономика, която „сега е в сив период, но тенденцията е положителна“.

Следват в хронологичен ред отделни акценти от изявленията на руския президент, предадени от РИА Новости и ТАСС.

Въпрос за Сирия.
Сирийската армия сега е способна да провежда сериозни настъпателни операции...
Надявам се прекратяването на огъня да доведе не до умиротворяване, а до политически процес и разчитам, че в страната ще приемат нова конституция.

Ще попадне ли Русия във враждебен пръстен (обръч) – заради влошените отношения с Турция, Украйна и т.н.?
Ние няма да се окажем във враждебен пръстен. Това е абсолютно изключено.
Ние имаме много добри отношения с голямото мнозинство от страните в света.

Кого би спасил първи от удавяне – Петро Порошенко или Реджеп Ердоган? (въпрос на дете)
Ако някой е решил да се удави, то вече е невъзможно да бъде спасен. Но ние сме готови да подадем ръка за помощ на всеки, ако той самият го иска.

Почивка в Египет и в Турция?
Сега почивката в Турция е опасна, в южната част на страната фактически има гражданска война. Що се отнася до Египет, властите на страната се борят с екстремизма, но засега за руснаци е опасно да пътуват там.
...Турското ръководство не толкова се бори с радикалите, колкото сътрудничи с тях.

За бившата му съпруга.
Ние с Людмила Александровна понякога се виждаме. Не често, но се виждаме. Ние имаме много добри отношения, може би даже по-добри, отколкото бяха по-рано... Знам, че при нея всичко е в ред... Тя е доволна от своя живот, всичко е добре. Аз също съм доволен, при мен също всичко е добре.

Ще има ли нова първа дама?
Аз с този интерес към личния живот отдавна съм се примирил, разбирам го. Но все пак той не е първостепенно важен. Но може би някога ще мога да удовлетворя вашето любопитство.

За „Панамските документи“.
И по стил на изложението, и по фактите те (авторите на публикациите) конкретно никого не обвиняват, в това е цялата работа... Те подхвърлят нещо мъгляво: някой там от моите приятели се занимава с някакъв бизнес и – въпрос – не стигат ли парите от тези офшорки до някакви чиновници, включително до президента.

Зад „панамски архив“ стоят поръчители. Кой се занимава с това, с тези провокации? Ние знаем, че там има сътрудници на американски официални учреждения. ...Авторите на разследването за „панамския архив“, улучиха с пръст небето, а може би и някакво друго неочаквано място.

За санкциите на западните страни.
Не мисля, че Западът в близко време ще отмени санкциите против Русия. В случай, че те бъдат продължени, Русия ще продължи ответните ограничения.

Кой (бъдещ президент на САЩ) е по-лош за Русия – Клинтън или Тръмп?
Ние трябва да търсим тези, които са по-добри.
Имали сме в историята на нашите двустранни отношения моменти в които сме взаимодействали и сме постигали много добри резултати, на национално и на международно равнище. И днес има примери за подобно ефективно сътрудничество.

При нашите партньори работата дори не е в конкретните хора. Ако те ще изхождат от лъжливата предпоставка за своя изключителност, това ще означава, че винаги ще претендират за особено положение, за особени права. Това е гносеологическа грешка... Трябва да се погледне в корена на проблема и да се действа не от позициите на сила и диктат, не от позициите на имперски амбиции, а да се действа с уважение с всички партньори.