"Партията на Бога" беше създадена по инициатива на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция по време на израелската инвазия в Ливан, съобщи Франс прес в своя справка, цитирана от БТА.

Тази партия бързо се превърна в един от лидерите на борбата срещу израелската окупация на Югозападен Ливан и нейните операции, често пъти завършващи с жертви, принудиха през 2000 г. еврейската държава да изтегли военните си от Ливан след 22-годишно присъствие. Тази борба, съчетана със солидна мрежа, създадена от Хизбула с цел социална помощ, направи движението много популярно, най-вече сред шиитската общност в Ливан (30 процента от населението).

Впечатляващо добре организирана, Хизбула обединява хиляди активни бойци и разполага с могъщо разузнаване и служба за сигурност, както и със своя собствена телекомуникационна мрежа.

Финансирана и въоръжавана от Техеран
, подпомагана от Дамаск, който улеснява трафика на оръжия и на муниции, Хизбула, ръководена от харизматичния си лидер Шейх Хасан Насрала, започна през 2006 г. война с Израел, отвличайки двама израелски войници на границата между двете страни. Израел отвърна с голяма унищожителна офанзива, но без да успее да неутрализира партията. Този епизод бележи апогея на Хизбула.

След това партията стана все по-критикувана от част от ливанското население. През 2008 г. по време на кървавите сблъсъци между привържениците и противниците на сунита Саад Харири, един от лидерите на тогавашното парламентарно мнозинство, Хизбула за няколко дни пое контрола върху онази част на Бейрут, в която преобладава мюсюлманското население. Така тя затвърди своята военна мощ, но имиджът й на защитник на нацията беше накърнен заради враждите на верска основа.

Обвинителният акт, издаден от Специалния трибунал за Ливан срещу четирима кадри на Хизбула, замесени в убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири през 2005 г., също засегна партията, въпреки че нейните лидери говорят за заговор в тази насока.

Конфликтът в Сирия, който ще навлезе в третата си година, още повече вреди на имиджа на Хизбула, която недвусмислено заема позиция в подкрепа на режима на Башар Асад. Ливанската опозиция пък обвинява Хизбула, че праща елитни части да се бият със сирийските въстаници, на страната на сирийската армия.

Израел извърши в сряда удар в Сирия, страхувайки се, че сирийски химически оръжия могат да попаднат в ръцете на Хизбула. В неделя израелският министър на отбраната Ехуд Барак увери, че страната му няма да допусне подобно нещо да се случи.

Израел едва ли ще прибегне до ответни силови мерки, след като българското разследване е уличило Хизбула за атентата в Бургас, пише израелският сайт "Таймс ъв Израел", цитиран от БТА.
"Когато Израел действа, то е за да предотврати заплаха за сигурността, да предотврати конкретно нападение, а не за да наказва", заявява пред медията израелският специалист по борба с тероризма Боаз Ганор.