Разрушеният от израелски изтребители обект в района Джамрая, северозападно от сирийската столица, служел за усъвършенстване на военните технологии на страната, обяви сирийската армия. При нападението били убити двама и ранени петима души.

Според представители на американските власти мишена на израелското нападение на сирийска територия бил конвой със зенитни ракети за радикалната ливанска антиизраелска групировка Хизбула. Сирийският посланик в Ливан Али Абдул Карим заяви, че режимът в Дамаск има право да нанесе ответен удар срещу Израел. Той отказа да прогнозира кога може да стане това.

Иранският министър на външните работи Али Акбар Салехи осъди израелския въздушен удар и го нарече брутална агресия, предаде Франс прес. "Няма съмнение, че тази агресия е в духа на политиката на Запада и на ционистите да оставят на втори план успехите на сирийския народ и на сирийското правителство, насочени към възстановяването на стабилността и сигурността в страната", се казва в изявлението на дипломат номер едно на Дамаск.

Иранската полуофициална информационна агенция Фарс цитира заместник-министъра на външните работи Хосейн Амир Абдолахиян, че израелският въздушен удар в Сирия ще има сериозни последици за израелския град Тел Авив.

Ливан също осъди израелския въздушен удар, предаде ИТАР-ТАСС. Ливанският президент Мишел Слейман заяви, че Израел се е възползвал от кризата в Сирия, за да нанесе удар по отбранителния потенциал на тази страна.

По повод на нападението, Сирия привика командващия мисията на ООН на Голанските възвишения, предаде Ройтерс. Генерал-майор Икбал Сингх Сингха е бил извикан в сирийското външно министерство, където му е била връчена протестна нота срещу израелските действия.
Мироопазващите сили на ООН в демилитаризираната зона между Сирия и Израел не са могли да проверят сирийското оплакване, че израелски самолети са прелетели над Голанските възвишения, съобщи говорител на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, цитиран от Ройтерс.

"Мироопазващата мисия на ООН не е засякла никакви самолети да прелитат над района между двете страни и следователно не може да потвърди дали се е случило такова нещо. Мисията съобщи освен това, че в този район времето е лошо", каза през журналисти говорителят Едуардо дел Буей. Сирийското външно министерство заяви днес в писмо, изпратено в ООН, че Израел и онези, които го подкрепят в Съвета за сигурност, са отговорни за резултатите от израелското въздушно нападение близо до Дамаск и че Сирия има право да защити суверенитета си, посочва Ройтерс.