Тази година, за да не изтече информация двете изпитни теми за зрелостниците и кандидат-гимназистите бяха съобщени в 12 часа.

65 000 дванадесетокласници се явиха днес на държавния зрелостен изпит по български език и литература. За първи път той се проведе в един ден с Националното външно оценяване по същия предмет, което ще държат 58 000 седмокласници. Тази година шанс да влязат в топгимназиите ще имат дори на деца с по-нисък успех.

Още в 4,15 ч., в присъствието на журналисти, беше генериран изпитният вариант на държавния зрелостен изпит по БЕЛ, съобщи БНТ.
Матурата по български език и литература започна в 8 часа и бе с продължителност 4 часа. Зрелостниците решаваха 40 въпроса, което може да им донесе максимум 70 точки. Въпросите са разбъркани от компютър и комбинирани рано тази сутрин, като има около 12 милиона комбинации на варианта на теста, съобщиха от просветното министерство.
41-та задача носи максимално 30 точки и е писане на текст по художествена творба. Тя беше изтеглена от 30 теми, като се падна "Под игото" на Иван Вазов.
Абитуриентите трябваше да пиша  интерпретативно съчинение или есе по творбата с черна химикалка. Резултатите от матурата ще са ясни до 11 юни.

Изпитът на седмокласниците започна в 10 часа, като час по-рано беше изтеглен изпитният вариант - тест 2. Той е разделен на два модула. Този за националното външно оценяване съдържа 25 точки, носи максимално 65 точки и е с продължителност 1 час. Вторият модул е преразказ върху неизучаван текст. Носи най-много 35 точки и продължава час и половина. Седмокласниците трябва да пишат със синя химикалка. Учениците трябваше да направят подробен преразказ от името на неутрален разказвач върху разказа "Бабата, която хранеше котките" от Деян Енев.
Изпитните материали за седмокласниците и паролата за отварянето им бяха изпратени до училищата по електронен път, съобщи БНР.

Взети са всички мерки за нормалното протичане на матурите, увери министърът на образованието Сергей Игнатов. "Проиграни са многократно матурите, включително с хронометър, за да нямаме забавяния. Проверена е цялата система за електронна връзка. Ще има интернет дотогава, доколкото е необходим, за да получат въпросите и тестовете. Ако има нарушения, в зависимост от нарушението ще има и санкции. Някои ще бъдат в ръцете на министъра. Други, ако има наистина сериозно нарушение, ще бъдат предадени на съответните органи", каза той.

Игнатов призовава за спокойствие и заяви, че матурата освен, че е напрежение за децата, е и празник, защото след този изпит животът продължава с инструмента, който са получили - диплома, която им дава възможност да реализират мечтите си. "Много от тях ги чакат университетите, други ще тръгнат по професионалното поприще, така че на добър час", пожела министърът, който още миналата седмица се обърна към учениците да се явят с радост, вместо да купуват скъпа техника за преписване.

Тази година на третото класиране ще могат да участват дори ученици, които не са подали документи за първите две. "Късметлийското" класиране ще даде възможност дори на деца с по-нисък успех да влязат в топгимназиите. "При него всичко е въпрос на шанс", съобщи пред Стандарт Нюз шефката на просветния инспекторат в столицата Ваня Кастрева.
"Има случаи, когато деца с една единица по-нисък бал намират място в топ паралелки. Има обаче и обратната възможност - приетите в елитни гимназии при трето класиране да имат с цяла единица по-висок бал от последния, който е бил приет на второ класиране. Всичко е въпрос на късмет и риск", обясни тя.

Принципът на участие е следният - учениците подават нови документи, като подреждат в тях по ред на желанията само местата, които са останали незаети при първо и второ класиране. Техният списък обикновено се качва на сайта на регионалния просветен инспекторат заедно с баловете, с които са влезли седмокласниците в тези училища до момента. Така всеки сам преценява къде има шанс да бъде приет.

Изпитните варианти за зрелостните и седмокласниците са вече публикувани в сайта на просветното министерство.
В София двама дванадесетокласници са заловени да преписват с помощни средства. Използвали са микрослушалки, по които са им били диктувани верните отговори. Работите им са анулирани, предаде бТВ.

След ден отново предстоят изпити. В сряда е втората задължителна матура, която е по избираем предмет, и външното оценяване по математика за седмокласниците.