Предложението на бизнеса с 10% данък да се облагат и пенсиите на работещите пенсионери не се отхвърля категорично и обсъждането ще продължи. Допълнително ще се обсъжда и настояването на КНСБ хората сами да решават дали при пенсиониране да посочват трите най-добре платени години стаж преди 1997 година.

Социалният министър Ивайло Калфин все още няма категорично мнение дали да има 10-процентен данък върху пенсиите на работещите пенсионери.

"Решенията в България са били различни. Някой път пенсионерите не са имали възможност да взимат пенсия тогава, когато работят, друг път са имали допълнително облагане и ограничения в заплатата. Съгласен съм, че темата трябва да се обсъди, не мисля, че трябва да се отхвърля на първо време", коментира Калфин, цитиран от БНР.

Той добави обаче, че ако някой взима около минималната пенсия и работи, "надали това би трябвало да бъде ограничавано".

"В същото време тогава, когато търсим възможности за отваряне на работни места, пък има и положителен ефект", заключи вицепремиерът.

Калфин каза още, че предложението му от 2017-а година да не се увеличава вноската за втора пенсия с 2 на сто цели да се стабилизира общественият стълб на осигурителната система:

"Това, което аз предлагам, вместо наведнъж 2% да бъде повече, но за по-дълъг период от време и при разбира се възможността за преместване на партидите, дали в НОИ или в универсалните фондове, там вече можем да говорим къде точно да бъде насочена тази допълнителна вноска, просто един допълнителен вариант, който слагам на масата, защото вече мисля, че по-голямата част от темите се изчерпват и трябва да започнем да сглобяваме решения от всички възможни параметри", каза още вицепремиерът.