"Ние свалихме доверието си към Цветанов. Освен това той е и началник щаб на ГЕРБ за предстоящите избори и сме сигурни, че той ще злоупотреби с това. Това е провалил се човек, защото виждате в какво състояние са правозащитните органи в момента - разпали война със съда, не можем да влезем в Шенген, няма спечелени дела срещу босовете на организираната престъпност. Този човек е най-слабото и най-опасното звено според нашата преценка", заяви Костов пред bTV тази сутрин.

Той уточни, че ако подобен вот мине, няма да се стигне до падане на цялото правителство, а просто ще бъде даден мандат на ГЕРБ да състави нов кабинет, но без Цветанов.

Бившият премиер обаче бе категоричен, че Синята коалиция няма да подкрепи вот на недоверие за цялостното управление на правителството на ГЕРБ, тъй като има министри в кабинета, които заслужават подкрепа. Като такива той посочи Аню Ангелов, Николай Младенов, Трайчо Трайков и Нона Караджова, "които наистина си вършат работата".

Според лидера на ДСБ пактът за стабилност, предложен от финансовия министър Симеон Дянков, няма да мине в Народното събрание.
"Такова определяне на данъците - с 2/3 мнозинство от народните представители, няма никъде в демократичните страни", заяви Костов.
По думите му не е вярно твърдението на Дянков, че подобна практика има в Германия, тъй като там има само ограничение за дефицита.
"Това е все едно да се избере правителство с обикновено мнозинство, но да му се върже дясната ръка и да му се каже: "Управлявайте, но не пипайте данъците". Ако беше много стабилно, щяха да го приложат в страните с напреднали демокрации, а то не е срещнало подкрепа никъде", категоричен бе синият лидер.

Той определи решението на правителството да повиши минималната заплата и пенсиите като предизборна стъпка, въпреки, че премиерът Бойко Борисов отрече това да е причината.
"Това никога не е работило в страната, но винаги се прави. Истинският ход беше обявяването на война на монополистите, за да бъде спряно повишението на цените и те да бъдат върнати на нормалните им нива, които би поддържал един конкурентен пазар. В България няма конкурентен пазар", заяви Костов.

Той коментира и предстоящите президентски избори. Според него вотът ще бъде преди всичко премерване на силите на политическите формации. Във връзка с кандидатурата на Меглена Кунева Костов каза, че тя не е кандидат, който трябва да привлича такова внимание, в случай, че остава независим, без подкрепа на нито една партия.  Според него обаче е възможно тя да се превърне в кандидатът на Тройната коалиция.

На въпрос дали не е дошло време българите да забравят за партийните борби и да изберат човек, който просто им е симпатичен, лидерът на ДСБ отговори: "Българите веднъж вече забравиха за партиите и избраха Бойко Борисов - ето я реалността сега. Същото се случи и преди това, при Симеон Сакскобургготски. Подобни лидери - без подготовка, без способност да решават проблемите на страната, идват на власт със силно одобрение, но оставят след себе си огромно разочарование".

По повод кандидатурата на Стефан Софиянски за кмет Костов коментира, че той е изоставил мандата си по средата и е оставил София зарината в боклук и няма никакъв шанс.
"За да се връща, при положение, че е доказал, че не може да се справи с проблемите, трябва да има някакъв друг мотив", заяви лидерът на ДСБ и заподозря, че една от целите би могла да е да попречи на кандидата на Синята коалиция да стигне до балотаж.