Това заяви кандидатът за президент и бивш еврокомисар Меглена Кунева по БНТ, цитирана от "Фокус".

"Грижа ме е какво се случва у нас. Не бих могла да кажа на хората, които ме подкрепяха, че сега е много трудно и ще изчакам друга ситуация. Политиката е желание да дадеш всичко, каквото можеш, в този момент на хората, които го очакват", допълни Кунева.

Тя не се дистанцира от връзката, която е имала с НДСВ и посочи, че нейни бивши съпартийци са подкрепили кандидатурата й.
Вчера бившият премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски дойде на официалното представяне на кандидатурата за президент на Меглена Кунева, издигната от инициативен комитет, и я подкрепи.

Бившият еврокомисар обаче бе категорична, че не иска партийна подкрепа. „Истинският мажоритарен вот не е през партията, а когато застанеш като личност. И президентската институция е единственият шанс това да може да стане, т.е. аз смятам, че отговарям на една необходимост по този начин”, обясни Меглена Кунева.

Тя каза, че няма институционализиран граждански глас, а в момента той е много необходим. Според нея самите партии имат интерес да има една институция, която да е независима и която да може да бъде през цялото време гласът на хората, който те трябва да чуват.
„Аз мисля, че това е оздравително за цялата ни политическа система”, добави Кунева.

Същевременно лидерът на ДСБ Иван Костов заяви по bTV, че Меглена Кунева не е кандидатът, който трябва да привлича повече внимание в случай, че остане само като независима. Но ако бъде подкрепена от БСП или ДПС, тогава нещата ще станат много по-сериозни, смята той.
По думите на Костов вече два пъти българите са забравили за партии и са гласували за някакъв лидер - първо за Симеон Сакскобургготски, после за Бойко Борисов.