Exchange Rate Mechanism 2 (ERM-2) е подготвителният механизъм за влизане в еврозоната, а пактът трябва да уреди т. нар. фискален борд.
Според Дянков пактът за финансова стабилност ще подпомогне страната за присъединяване към ERM-2.

Той заяви още, че очаква промените, които налагат и поправка на Конституцията да бъдат одобрени през близките месеци, а пактът да влезе в сила от 1 януари 2013 г., предаде БТА.
По-рано в интервю за Ройтерс вицепремиерът заяви, че през есента България може да започне разговори с Брюксел за влизане в ERM-2 за присъединяване към еврозоната.

Фискалният борд има няколко основни компонента: бюджетен дефицит до 3% от БВП, преразпределение чрез бюджета до 37% от БВП и промяна на преките данъци само с квалифицирано мнозинство на депутатите. Друго предлагано ограничение е държавният дълг да не надвишава 40% от БВП.

Днес стана ясно, че правилото за бюджетен дефицит ще бъде гъвкаво. Ако има влошаване на икономическата ситуация в България, бюджетното салдо ще може да се влошава само до 37% от реалния спад на икономиката и то при условие, че не достига до 3% от БВП, пише в пакта за стабилност, предаде Дарик радио.
Ако икономиката е нагоре, съответно бюджетното салдо трябва да се подобрява с не по-малко от 37% от реалния ръст.

Това се случва при условие, че публичният дълг спрямо БВП е над 20%. Ако е под 20%, финансовото министерство ще има по-големи възможности, обясни Симеон Дянков.

„Ще има и механизъм за изключения – той ще се задейства в критични ситуации, например природни бедствия”, коментира още Дянков.

Друга мярка в пакта за стабилност е да се ограничава преразпределителната роля на държавата до 37% от БВП. „Това са средните стойности за последното десетилетие. То е започнало с 41–42% преразпределителна роля, а в момента е 35,5–36%”, допълни Дянков. Той уточни, че в тези сметки не се включват средствата от ЕС.

Третата мярка изисква промените в преките данъци да се правят само с мнозинство от най-малко 160 депутати.

От интервюто за Ройтерс пък става ясно, че България се отказва да емитира еврооблигации и вместо това започваме обратно изкупуване на вътрешен държавен дълг.