Това стана въпреки засилената военновъздушна кампания на оглавяваната от САЩ коалиция, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.
 
"Ислямска държава" заяви, че е завзела танкове и е убила "десетки изменници", под което има предвид членове на силите за сигурност.
 
Улиците на града, който е столица на провинция Анбар и е на 110 км от столицата Багдад, бяха осеяни с тела, някои от които изгорени. Според местни служители групировката е извършила масови убийства на членове на силите за сигурност и мирни жители.

Вижте снимки >>>
 
"Рамади падна", каза говорител на губернатора на Анбар Муханад Хайнур. "Градът беше напълно превзет . . . армията бяга", заяви той.

При бягството силите за сигурност изоставили оръжия и бронирани автомобили. Преди това източници по сигурността казаха, че правителствените сили са евакуирали важна военна база, след като тя била атакувана от бойците.

Около 500 души, цивилни и иракски военнослужещи, се смята, че са загинали през последните няколко дни, докато "Ислямска държава" превземаше Рамади, а приблизително 8000 са избягали, заяви по-късно говорителят на губернатора на иракската провинция Анбар, съобщи Асошиейтед прес.
По данни на ООН в разгара на насилието в провинция Анбар домовете си са напуснали 114 000 жители.

Превземането на Рамади е най-голямата победа за "Ислямска държава" в Ирак и най-тежкото поражение за иракските сили за сигурност от миналото лято, когато групировката започна настъпление, при което завзе значителни територии от страната. То също така поставя под въпрос надеждите на американския президент Барак Обама да разчита само на въздушни удари в подкрепа на усилията на иракските сили за изгонване на екстремистите.

Оглавяваната от САЩ коалиция заяви вчера, че за последното денонощие е нанесла седем въздушни удара в района на Рамади.

Пентагонът заяви, че ситуацията в Рамади остава "променлива". "Прекалено е рано да се правят категорични заявления за положението на място там в този момент", каза говорителка на американското министерство на отбраната.

Пентагонът заяви, че "Ислямска държава" е спечелила преимущество в сраженията в Рамади и че ако градът падне, предвожданата от САЩ коалиция ще подкрепи иракските сили, за да си го възвърнат.

"За Рамади се води борба от миналото лято и сега "Ислямска държава в Ирак и Леванта" има преимущество", каза говорителка на Пентагона, използвайки друг акроним на групировката.

По думите й загубата на града няма да означава, че цялата иракска военна кампания се обръща в полза на "Ислямска държава", но ще даде "пропаганден тласък" на групировката.

Кери: Ще се стигне до обрат 

Държавният секретар на САЩ Джон Кери изрази увереност, че битката срещу групировката "Ислямска държава" в крайна сметка ще бъде успешна въпреки временните неуспехи като загубата на Рамади в Ирак, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Според него в следващите дни ще се стигне до обрат.

"Отдавна казвам, че битката с терористичната групировка ще бъде продължителна и особено тежка в провинция Анбар, където няма достатъчно сили на иракската армия", посочи Кери.

Земан: Международна операция

Президентът на Чехия Милош Земан призова международната общност да нанесе удари по базите на екстремистката групировка Ислямска държава, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.
 
"Необходимо е да реагираме на растящата заплаха от разпространение на религиозна ненавист и опитите да бъдем върнати в средновековието", заяви Земан по време на траурна церемония в музея-мемориал Терезин, където през Втората световна война се е намирал концлагер за евреи.

През 40-те години на ХХ век обществото бе разделено от расова ненавист, а сега от юг се разпространява религиозна ненавист. Ще ми се да намерим смелост да се отървем от безразличието и страха и да не се убеждаваме, че засега у нас нищо не се случва, каза Земан.