Акцията "CARDSHOP", осъществена вчера, е била координирана от офиса на ФБР в Ню Йорк. В нея са участвали полицейски органи на 13 държави.

Според разследващите, групата е комуникирала помежду си чрез интернет форума www.carderprofit.cc. Там вече има съобщение, че сайтът е премахнат от ФБР във връзка с акцията.

Задържани са общо 24-ма души. Установени са над 300 души, които чрез форума са търгували помежду си с крадена самоличност, откраднати данни от кредитни карти и нелицензиран софтуер.

25-годишният българин е използвал форума под псевдоним "nurd". Така осъществявал комуникацията с останалите потребители и правил трансфер на суми чрез трети лица в различни платформи за виртуални валути.

Наложена му е полицейска мярка за задържане под стража за 24 часа. В продължение на няколко месеца активността на мъжа била следена. По време на операцията в дома му е открита електроника, която според МВР той е купил с откраднати данни от кредитни карти.

Престъпниците, извличали данни не само с помощта на шпионски компютърни програми от персонални устройства, но и разбивали бази данни на банки, хотели, търговски фирми и ги препродавали с помощта на световната компютърна мрежа, където били внедрени агенти на ФБР. Това съобщиха по-рано световните агенции във връзка с полицейската операция.