С промени в Наказателния кодекс беше гласувано да се налагат до 3 години лишаване от свобода за превишаване на максимално разрешената скорост с над 60 км/час, предаде БТА.

Измененията бяха внесени от управляващото мнозинство, а резерви срещу тях изразиха от Патриотичния фронт и БСП. Според Искрен Веселинов от ПФ тази мярка не съответства на степента на обществената опасност на деянието и подлежи на дебат само за населените места.

Иван Иванов от левицата пък коментира, че е прекалено такива нарушения да се отнасят в графата престъпления. По думите му има достатъчно други мерки - повишаване на имуществената санкция, отнемане на превозното средство. Според него броят на шофьорите, които биха се оказали в ситуацията на престъпници, е повече от плашеща, в това число - и не малка част от депутатите.

"Възниква въпросът дали това наказание ще се отнася със същата степен за тези със специален режим на движение - председател на Народното събрание, министър-председател, министри", каза още Иванов.

Глоби до 4000 лева и отнемане на книжката

НС одобри на първо четене и два законопроекта - на ГЕРБ и РБ, за промени в Закона за движение по пътищата, чиято цел е намаляване на катастрофите със загинали.

Шофьорите, които се движат в насрещното платно на скоростен път или магистрала, ще бъдат глобявани с до 3000 лева, а книжката им ще бъде отнемана за 6 месеца. Сега санкцията е едва между 20 и 150 лева.

Прието бе глобите за превишение от 30 до 40 км/ч, от 40 до 50 км/ч и над 50 км/ч. да бъдат увеличени двойно, но, при заплащане на санкцията в 14-дневен срок, тя ще се е в размер на 50 на сто.

Гласувано бе и завишаване на глобите за шофьори, които карат след употреба на алкохол и превозват пътници, предаде БТА. Освен лишаване от право да управлява автомобил, ще се налага и санкция от 1000 до 2000 лв. При повторно установяване на употреба на алкохол глобата ще е от 2000 до 4000 лв., а при отказ да бъде извършена проверка с техническо средство за алкохол или упойващи вещества - 4000 лв.

Има и нов, по-нисък праг на допустимата концентрация на алкохол в кръвта на водачите, извършващи обществен превоз на пътници и товари и диференцирани наказания.

Приета бе и нова административна мярка - отнемане на регистрационната табела на автомобила за един месец, ако собственикът не е платил глобите си към КАТ или е превишил скоростта в населено място с над 50 км/ч. При неиздължени суми за нарушения ще се взема и книжката на водача, докато не ги плати.

Новите текстове предвиждат още опростяване на процедурата за налагане на санкции, като за всички нарушения, за които не се отнемат точки, глобите ще са с фиш. Ще бъде улеснено и връчването на електроните фишове, когато шофьорът не бъде открит.

Въвежда се и понятието “нов водач”. Това е водач, който придобива за първи път правоспособност за управление на моторно превозно средство. За новите шофьори ще има по-нисък праг на допустимата концентрация на алкохол в кръвта.

За над 0,2 на хиляда до 0,7 на хиляда включително такъв водач ще се лишава от право да управлява автомобил за срок от 6 месеца и ще му се налага глоба от 500 лева, а при концентрация на алкохол над 0,7 на хиляда до 1,2 на хиляда - срокът ще 12 месеца, а глобата - 1000 лв.

Друго изменение е задължителното въвеждане на зимни гуми за автомобилите за периода 1 ноември-1 март.

Депутатите обаче отхвърлиха законопроект, който дава легална дефиниция на „гонките“ и съответни санкции за организацията им и участието в тях.