„За“ промените гласуваха само 2-ма депутати, „против“ – 1, „въздържал се“ - 11, предаде "Фокус".

По време на обсъждането министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че задължителна наборна служба противоречи на Конституцията.

От ГЕРБ пък заявиха, че тя не може да бъде възстановена и по финансови причини, освен това има нужда от професионална армия.
Законопроектът е по-скоро с политическа насоченост, заяви Владимир Тошев, уточнявайки, че се отнася с уважение към вносителите.

По думите му в армията има над 2200 специалности, които за една година и най-кадърните и най-подготвените не могат да ги усвоят. Според Тошев, ако наборната служба е задължителна, ще има негласна и мощна съпротива срещу подготовката по която и да е специалност.

"Никога, в никоя държава наборна служба не е била по-евтина от професионалната. Наборната служба е един архаизъм", каза още Тошев.

За да се предприеме такава кардинална стъпка, би трябвало да се направи широко обществено допитване, смята депутатът от ГЕРБ. 

Каракачанов: Спекулация е, че наборният войник струва по-скъпо

"Разбира се, че въпросът е политически, то и въпросът дали България ще съществува като суверенна държава също е политически въпрос. Така че, аз не отричам", отвърна съпредседателят на ПФ и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Той категорично отхвърли и каза, че дори намира за спекулативни твърденията, че наборният войник струвал по-скъпо от професионалния. По думите му, когато през 2007 г. е била променена Конституцията, ситуацията е била коренно различна. Според него наивността е била по-голяма и е съществувал аргументът, че „НАТО ще ни пази, а Европа ще ни храни“, но сега светът е променен и то не към по-голяма сигурност.

Каракачанов определи системата за колективна сигурност на НАТО за пропукана и допусна, че един от стълбовете му - Турция, може да се наложи да бъде изваден.

Има ли реална опасност за сигурността на България или няма? Ако има, да видим какво и как да правим. Ние смятаме, че е полезно да се възстанови наборната военна служба, без да се отхвърля досега съществуващата професионална армия“, добави той.

По думите му е крайно време да спрат да обясняват на българските граждани, че имат само права, защото истината е, че имат и задължения към държавата.

"Искам да споделя, че аз ще гласувам "въздържал се" по този законопроект", заяви пък председателят на Комисията по отбрана ген. Михо Михов (АБВ).

Според него защитата на Отечеството не се измерва само с носенето на оръжие и преминаването през военна служба. Той посочи, че в МО през последните години се правят доста добри стъпки по отношение на подготовката на младите хора и усилията на държавата трябва да бъдат насочени към попълването на професионалната армия.

Ние на този етап няма да подкрепим този закон, заяви и Янко Янков от ДПС.

В интерес на истината, трябва да подчертаем, че в своите мотиви  вносителите са абсолютно прави. Налице е нихилизъм на българската младеж към адекватна реакция на екстремна ситуация и опасност. Но основното за нас е качествена, високо експертна професионална армия, която да бъде мотивирана. И първата задача е да има модерно въоръжение“, обясни той.

Янков уточни, че имаме 30 000 души армия, но като натовска страна, в определени случаи, тя може да стане 300 000 и това е предимството на нашето членство и гаранция за националната сигурност.

"По-рано имахме 120-хилядна армия и запас над 250 000 - общо към 350 000 - преди 1989 г. Основната ни задача беше да издържим 24 часа. България е малка държава и затова не трябва да се пъчат гърди там, където не можем“, каза още депутатът от ДПС.

АНКЕТА: Да се върне ли задължителната военна служба?